UZA wordt eerste officieel erkend Europees centrum voor thoraxchirurgie

De dienst thorax– en vaatheelkunde van het UZA, onder leiding van prof. dr. Paul Van Schil, werd onlangs officieel erkend als centrum thoraxchirurgie door de European Society of Thoracic Surgeons (ESTS). Deze accreditatie is een primeur in Europa.
De ESTS werd in 1993 opgericht en streeft een hoge kwaliteit na van alle thoraxcentra in Europa. Daarom richtte ze twee jaar geleden een accreditatiecommissie op. De thoraxchirurgie van het uza is het eerste centrum in Europa dat van de ESTS een officiële accreditatie krijgt. Een geaccrediteerd thoraxcentrum moet aan heel wat voorwaarden voldoen. Zo moet het onafhankelijk zijn binnen het ziekenhuis, maar wel omgeven door heel wat faciliteiten, zoals een eigen operatiekamer, laboratoria, endoscopische onderzoeksinfrastructuur, cardiologische onderzoeksfaciliteiten, radiologie (ct-scan en PET), pathologie en moet het toegang hebben tot een dienst intensieve zorg die ervaring heeft met patiënten die thoraxchirurgie ondergingen. Daarnaast moet het centrum minstens 150 majeure thoracale ingrepen per jaar uitvoeren (in hoofdzaak longoperaties). In het uza worden er elk jaar maar liefst 400 thoraxoperaties uitgevoerd, waarvan zo’n 250 zware. Uiteraard worden er ook eisen gesteld aan de kwaliteit van de chirurgen en moet het diensthoofd minstens 5 jaar klinische ervaring hebben.

Een groot voordeel van deze accreditatie is de toegang tot een Europese database waaraan heel wat Europese thoraxcentra bijdragen. De gegevens die hierin zitten zorgen ervoor dat men veel beter de risicofactoren en mogelijke complicaties van bepaalde ingrepen kan gaan inschatten. Een geaccrediteerd centrum mag gebruik maken van de database voor wetenschappelijk onderzoek. Het UZA zal hier zeker gebruik van maken. Bovendien participeert het UZA zeer actief in wetenschappelijke projecten en verbeteringsinitiatieven voor de Europese thoraxchirurgie. Ook voor de opleiding in de thoracale heelkunde betekent deze erkenning een pluspunt. De accreditatie blijft geldig voor een periode van 3 jaar.
19 jul 2011 09u28
Bron: UZA