Kinderen grotere kans op gehoorschade door meeroken

Tieners die vaak passief roken hebben twee keer zo veel kans hun gehoor op latere leeftijd te verliezen dan kinderen die dat niet doen. Hoe meer tieners worden blootgesteld aan sigarettenrook, hoe groter de mogelijke schade. Dat blijkt uit een onderzoek van New York University dat is gepubliceerd in vaktijdschrift Archives of Otolaryngology.
Bloedtoevoer
Door het meeroken hebben tieners vooral een vergrote kans op sensorineuraal gehoorverlies. Dit type gehoorverlies wordt onder meer veroorzaakt door beschadiging van de trilhaarcellen. Volgens wetenschappers beÔnvloedt sigarettenrook de bloedtoevoer naar het slakkenhuis van het oor.

Aan het onderzoek hebben 1500 kinderen meegedaan tussen de twaalf en negentien jaar. Onderzoeker Michael Weitzman zegt dat sensorineuraal gehoorverlies vaak optreedt op hogere leeftijd.

Verband
Van de kinderen in het onderzoek die vaak passief roken, kampt 12 procent met een milde tot ernstige gehoorbeschadiging. Bij kinderen die niet passief roken is dit 8 procent.

Dit is de eerste keer dat onderzoekers een verband leggen tussen meeroken en gehoorbeschadiging bij kinderen. Dokter Anil Lalwani zegt dat eerder wel is aangetoond dat volwassen rokers vaker een slecht gehoor hebben. Hij wil nu onderzoeken of de gehoorbeschadiging ook andere problemen bij kinderen, zoals ADHD, met zich meebrengt.