Ouderen snelst groeiende groep met schizofrenie

Ouderen vormen in Nederland de snelst groeiende groep patiŽnten met schizofrenie. Vrouwen en patiŽnten met een late beginleeftijd van de aandoening zijn daarbij sterk vertegenwoordigd, blijkt uit promotieonderzoek van psychiater Paul Meesters.
Psychotische symptomen zijn bij een meerderheid van deze patiŽnten actief aanwezig, maar er is ook een redelijk aantal patiŽnten dat in symptoomremissie is. De cognitieve prestaties van patiŽnten blijven duidelijk achter bij die van gezonde leeftijdsgenoten, laat Meesters zien. De promovendus pleit voor een genuanceerde visie op ouderen met schizofrenie. Zij hebben een grote zorgbehoefte die divers is van aard. Oudere patiŽnten zouden meer moeten kunnen profiteren van het aanbod aan rehabilitatie en psychotherapie dat voor jongere patiŽnten al beschikbaar is, vindt Meesters.
In Nederland zijn er 20.000 zestigplussers met schizofrenie, over twintig jaar zijn dit er 30.000. Een en ander zou het gevolg zijn van ondervoeding als foetus of baby tijdens de Nederlandse hongerwinter in WOII.