Zorgnet Vlaanderen stelt 'kinderplan' voor

In augustus blokletterde de Specialisten op de cover dat de nood aan kinderartsen nog steeds toeneemt. Om wachtlijsten te vermijden en pediatrische ziekenhuiszorg te verzekeren pakt Zorgnet Vlaanderen vandaag uit met een 'kinderplan'.
Vanaf begin 2012 moet elke pediatriedienst in een ziekenhuis minstens vier voltijdse kinderartsen tellen. Daardoor dreigt een op vier ziekenhuizen de afdeling pediatrie te moeten sluiten. Scenario's van wachtlijsten en kamperende ouders voor de ziekenhuispoorten zijn dan misschien niet meer veraf, vreest Zorgnet Vlaanderen dat een werkgroep pediatrie de problematiek liet analyseren. De organisatie van Vlaams-Christelijke zorgvoorzieningen werkte meteen ook een model met vier pediatrische zorgprogramma's uit dat ze vandaag heeft voorgesteld.

Elk programma geeft aan welke zorg kinderen en hun ouders in een bepaald ziekenhuis mogen verwachten. Zo moet overal pediatrische basiszorg gegarandeerd worden, vooral voor geplande ingrepen en onderzoeken bij kinderen overdag. Het gaat hier echter ook over pediatrische feedback en expertise naar NKO's, orthopedisten, urologen enz. toe. Dit is zorgprogramma A.

In zorgprogramma B1 bieden een aantal ziekenhuizen 's nachts en in het weekend zorg aan - waarbij uiteraard de ziekenhuizen met een materniteit. Nog een echelon verder voorziet Zorgnet instellingen met gespecialiseerde mogelijkheden voor kinderen. Deze zorgprogramma's B2 hebben vooral betrekking op aanvullende expertise in gastro-enterologie, pneumologie enz. Specifiek opgeleide kinderartsen kunnen o.a. bronchoscopieën, gastroscopieën, longfunctietesten of echografieën uitvoeren.

Ten slotte voorziet de ziekenhuisorganisatie een zorgprogramma B3: een beperkt aantal ziekenhuizen biedt 24 uur op 24, zeven dagen op zeven, alle mogelijke gespecialiseerde zorg aan. Met inbegrip van een volwaardig uitgebouwde intensieve zorgeenheid voor kinderen.

Volgens Zorgnet biedt dit getrapte zorgmodel heel wat voordelen. Zorgprogramma A is breed toegankelijk voor consultaties en kleine ingrepen. Dat is vooral van belang voor kansarmen. Hoe verder het ziekenhuis van hun woning ligt, hoe meer zij immers geneigd zijn om behandelingen uit te stellen. Voor moeilijkere ingrepen kunnen ze uiteraard terecht in meer gespecialiseerde ziekenhuizen.
De koepelorganisatie benadrukt wel dat het model slechts kan werken als ziekenhuizen samenwerken. "En de overheden moeten er mee hun schouders onder zetten. Ze moeten een 'kinderplan' uitwerken dat niet alleen rekening houdt met de medische maar ook met de sociale en psychische problemen van kinderen," zo luidt het tot besluit.

In een reactie op het nijpende tekort aan pediaters en de sluiting van diensten pediatrie met onvoldoende kinderartsen die er in 2012 zit aan te komen, liet minister van Volksgezondheid Onkelinx weten bereid te zijn de regeling nog maar eens uit te stellen.
02 sep 2011 09u29