Geen meerwaarde lange nabehandeling na stentplaatsing

Twee jaar lang behandelen met duale platelet therapy na het plaatsen van een stent zorgt niet voor minder ischemische problemen dan een nabehandeling van zes maanden. Het gaat echter wel gepaard met een ruime verdubbeling van het aantal bloedingen.
Dit resultaat dat gepresenteerd is tijdens het congres van de European Society of Cardiology, zet vraagtekens bij de houdbaarheid van de huidige richtlijnen. In de Prodigy-trial, onder leiding van Marco Valgimigli werkzaam in het Universiteitsziekenhuis in Ferrara, zijn tweeduizend patiënten die een stent kregen voor acute coronaire problemen verdeeld in een groep die 6 maanden nabehandeling kreeg met clopidogrel en aspirine en een groep die 24 maanden nabehandeling kreeg. In beide groepen kreeg 10 procent van de patiënten een myocardinfarct, stroke of overleed. De resultaten waren niet afhankelijk van het soort stent dat geplaatst was.
Maar met een nabehandeling van 24 maanden kreeg 7,4 procent van de patiënten te maken met een bloeding van het type 5, 3, or 2 volgens de Bleeding Academic Research Consortium (BARC) -classification. Dit was meer dan een verdubbeling (2,17 keer) van het aantal bloedingen bij zes maanden behandelen. Twee ander studies (Real-late en Excellent) die tijdens het congres zijn gepresenteerd hadden vergelijkbare resultaat. Maar al deze studies zijn relatief klein en ongeschikt om huidige richtlijnen ter discussie te stellen. Grotere trials zijn gaande, zoals de Dual Antiplatelet Therapy Study (DAPT), met 20 duizend patiënten. De resultaten laten nog minimaal twee jaar op zich wachten. Vooralsnog zorgt nabehandeling van een jaar voor de beste uitkomst.
06 sep 2011 10u35