Nieuwe techniek voor behandeling afwijkingen in baarmoeder

Het UZ Gent is het tweede ziekenhuis ter wereld dat het nieuwe systeem gebruikt voor het verwijderen van septum. De Vrouwenkliniek past sinds deze maand - als eerste in ons land- het nieuwe systeem 'Truclear' toe, voor het uitvoeren van hysteroscopische ingrepen.
Bij hysteroscopische chirurgie worden afwijkingen binnenin de baarmoederholte langs vaginale weg behandeld. Klassiek wordt hierbij een resectoscoop gebruikt, een instrument waarbij de afwijkingen reepje voor reepje met een lusje worden weggebrand. Met het 'Truclear'-systeem, ook wel hysteroscopische morcellator genoemd, worden de afwijkende structuren in de baarmoederholte in een buisje aangezogen en vervolgens met een mesje weggeschaafd.
Gynaecoloog dr. Steven Weyers en gynaecoloog in opleiding dr. Tjalina Hamerlynck hebben de voorbije week met deze nieuwe techniek een uterien septum verwijderd. Hiermee is het UZ Gent, na het Catharina ziekenhuis in het Nederlandse Eindhoven, het tweede ziekenhuis wereldwijd waar een dergelijke ingreep verricht werd. "Het systeem biedt voor bepaalde ingrepen enkele voordelen vergeleken met de klassieke resectoscopie", zegt dr. Steven Weyers.
"Het instrument ziet eruit als een klassieke hysteroscoop: een buisje van 9 mm dikte met een optisch kanaal om in de baarmoeder te kunnen kijken en binnenin een werkkanaal waarlangs de morcellator (4 mm breed) kan worden ingebracht. Het instrument werkt zuiver mechanisch. Zo vermijden we bijvoorbeeld kleine perforaties in de baarmoeder en wordt het risico op potentieel gevaarlijke vochtophopingen in het lichaam beperkt. Bovendien worden de weefselfragmenten onmiddellijk uit de baarmoederholte weggezogen." De patiënt krijgt bij dergelijke ingrepen, die doorgaans slechts tussen de tien en twintig minuten duren, zelf de keuze uit een epidurale of algemene verdoving.

Vanaf volgende week beschikt de Vrouwenkliniek ook over een smallere uitvoering van het systeem. Hierdoor kunnen de gynaecologen bepaalde kleinere afwijkingen ambulant en zonder verdoving behandelen. Het UZ Gent rekent voor de nieuwe en voorlopig nog relatief dure techniek - het mesje kan maar éénmalig gebruikt worden - geen extra kosten aan de patiënt. De terugbetaling via het RIZIV is voor dit soort nieuwe technologie immers nog niet geregeld.
07 sep 2011 19u10