Hoofdverpleegkundigen voeren handtekeningenactie

Vertegenwoordigers van de Vlaamse Verpleegunie en van de Belgian Midwives Association overhandigden vandaag zo'n 1.100 handtekeningen van hoofdverpleegkundigen en vroedvrouwen aan Zorgnet Vlaanderen en ICURO.
Zij steunen daarmee de petitie waarin hoofdverpleegkundigen en vroedvrouwen ijveren voor een dringende opwaardering van hun functie."In een tijd van noodzakelijke besparingen durven we toch pleiten voor loonopslag: investeren in mensen vergt immers sterk leiderschap dat je naar behoren moet verlonen. Dat leidt uiteindelijk ook tot besparingen en tot een goede besteding van schaarse middelen", aldus de Vlaamse Verpleegunie. Het verpleegkundig kaderpersoneel heeft volgens hen snel betere werkafspraken en loonvoorwaarden nodig.

Concreet vragen de actievoerders:
1. Een loonaanpassing met een blijvende loonspanning van 35% ten opzichte van de bachelors in de verpleegkunde.
2. Een financiering van de hoofdverpleegkundige, bovenop het vastgelegd aantal verpleegkundigen per afdeling zodat de hoofdverpleegkundige maximaal de leidinggevende taken kan opnemen.
3. De hoofdverpleegkundige krijgt de bevoegdheden om de taken conform de wetgeving uit te voeren.
"Alle partijen (werkgevers, vakbonden, beleid) zijn het er al geruime tijd over eens dat de situatie moet veranderen. Maar het bleef tot nu toe bij wachten. Daarom vragen we om dringend werk te maken van de concrete antwoorden op wetgevend vlak van deze knelpunten."