Nieuwe opnameverklaring voor tweepersoonskamers

Sinds 1 januari 2010 geldt een verbod om in tweepersoonskamers kamersupplementen aan te rekenen. Daardoor moeten vanaf 28 augustus ook de opnameverklaringen worden aangepast.
Het Koninklijk Besluit (KB) van 28 juni 2011 dat de tekst van de opnameverklaring aan deze bepalingen moet aanpassen is intussen gepubliceerd en treedt in werking voor opnames vanaf 28 augustus 2011.
Opnameverklaringen omvatten minstens de drie volgende documenten, die moeten opgesteld zijn volgens de modellen van het KB:

- De opnameverklaring zelf. Het document is verschillend naargelang het gaat over een "klassieke" opname in een algemeen ziekenhuis, een "dagziekenhuisopname" in een algemeen ziekenhuis of een opname in een psychiatrisch ziekenhuis.
- Een toelichting over kamerkeuze en financiële voorwaarden. Ook hier zijn verschillende documenten voorzien, naargelang het gaat over een klassieke opname of opname in een dagziekenhuis of over een opname in een psychiatrisch ziekenhuis.
- Een overzichtslijst met de actuele prijzen van de door het ziekenhuis aangeboden goederen en diensten.

Bij de opname van een kind met begeleidende ouder met uitdrukkelijk verzoek om te verblijven in een individuele kamer, moet bovendien op een bijkomend document expliciet ondertekend worden dat men op de hoogte is dat men daardoor verzaakt aan het recht om tegen verbintenistarief te worden behandeld.

Het verbod op kamersupplementen in tweepersoonskamers brengt een vereenvoudiging van de meeste documenten met zich mee. Alle aangepaste versies zijn terug te vinden in de tekst van het KB op site van het Belgisch Staatsblad.
09 sep 2011 21u55