Nieuwe inzichten botverlies bij Crohn-patiŽnten

PatiŽnten met de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte van het maag- en darmstelsel, hebben een verhoogd risico op osteoporose en daardoor meer kans op fracturen. Aldus Angela Oostlander die op 8 september bij VUmc promoveert op osteoporoseproblematiek bij Crohn-patiŽnten.
osteoporose is een veelvoorkomende ziekte bij ouderen. De ziekte komt echter ook vaak voor bij patiŽnten met een chronische ontstekingsziekte, zoals reuma. Ook patiŽnten met de ziekte van crohn, een ontstekingsziekte van het maag- en darmstelsel, hebben een verhoogd risico op osteoporose en daardoor meer kans op fracturen.

Lagere botmassa
Metingen in het botweefsel van crohn-patiŽnten toonden aan dat patiŽnten inderdaad een lagere botmassa hebben dan gezonde controles. Het gevonden botverlies bleek niet alleen het gevolg te zijn van afwijkingen in cellen die bot kunnen afbreken (osteoclasten) - zoals voorheen aangenomen werd, maar ook van afwijkingen in cellen die bot kunnen aanmaken (osteoblasten). Deze bevinding duidt erop dat een directe stimulering van de botaanmaak mogelijk een efficiŽntere behandeling is voor het beperken of zelfs voorkomen van osteoporose bij Crohn-patiŽnten dan de huidige therapieŽn die zijn gericht op remming van de botafbraak.

Ontstekingsfactoren
Een andere belangrijke bevinding van Oostlander was dat diverse ontstekingsfactoren, die onder andere aanwezig zijn in het bloed van Crohn-patiŽnten, de gevonden afwijkingen lijken te veroorzaken. Daarom zouden ook therapieŽn gericht tegen bepaalde ontstekingsfactoren geschikt kunnen zijn voor het beperken en voorkomen van osteoporoseproblematiek bij Crohn-patiŽnten.
09 sep 2011 22u04
Bron: VUmc