Kwart volwassenen krijgt COPD

Uit nieuw onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 4 mensen van 35 jaar en ouder COPD ontwikkelt. Deze chronische longaandoening wordt soms onderschat, maar het is de vierde doodsoorzaak ter wereld.
Ter vergelijking: Vrouwen van midden dertig lopen drie keer zoveel risico op het ontwikkelen van copd als op het krijgen van borstkanker. mannen hebben drie keer zoveel kans op copd als op prostaatkanker.

Wat is COPD?
COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Deze term staat eigenlijk voor twee longaandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem. Kort samengevat werken bij die aandoeningen je longen en luchtwegen niet meer goed. Daardoor krijg je het benauwd. Door de jaren heen wordt die benauwdheid steeds erger.

Niet alleen rokers
roken is de belangrijkste oorzaak voor het krijgen van COPD. Maar dat het een rokersziekte zou zijn, is een misvatting. Longspecialist Len Horovitz vertelt dat een op de tien COPD-patiënten niet gerookt hebben. "Mensen moeten zich realiseren dat zelfs als ze niet roken, ze toch COPD kunnen ontwikkelen. Iedereen met een baan of hobby waarbij je giftige stoffen inademt loopt risico."