Gaatjes boren niet meer nodig dankzij nieuwe vloeistof

Veel Nederlanders zijn bang voor een bezoek aan de tandarts. Dit heeft meestal te maken met de tandartsboor. Gelukkig voor deze zenuwpezen is er een nieuwe vloeistof ontdekt waarmee tandartsen pijnloos gaatjes kunnen herstellen.
De vinding is gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Leeds. Zij hebben een vloeistof ontwikkeld die tandschade door zuuraanvallen kan herstellen.

Tandbederf ontstaat door bacteriŽn in tandplak. Deze zetten de suikers in voedsel om in zuur. Dit zuur lost de mineralen op waaruit onze tanden bestaan, waardoor microscopisch kleine gaatjes ontstaan.

Boren
als dit tandbederf doorzet komen er steeds meer gaatjes en worden ze ook steeds groter. Uiteindelijk moet een beschadigde tand dan hersteld worden door het beschadigde deel weg te boren en de tand te vullen.

Herstellen
De vloeistof die de wetenschappers ontwikkelden kan worden aangebracht op een beschadigde tand, waarna het in de microgaatjes kruipt. Daar aanwezig wordt de vloeistof vanzelf omgezet in een gel die calcium aantrekt, waardoor de mineralen van een tand van binnenuit hersteld worden.

Regeneratie
ďHet klinkt misschien te goed om waar ze zijn, maar wat we in essentie doen is door zuur aangetaste tanden helpen zichzelf te regenereren. Het is een natuurlijk niet-chirurgisch herstelproces en helemaal pijnvrij,Ē zegt professor Jennifer Kirkham, leider van het onderzoek naar de nieuwe vloeistof.

als de nieuwe ontwikkeling de laatste tests doorstaat, zal hij over twee tot drie jaar door tandartsen worden gebruikt.

Angst
De angst voor boren houdt veel mensen weg bij de tandarts. Ze negeren de eerste signalen van tandbederf en zelfs de pijn die vergezeld gaat met cariŽs in een vergevorderd stadium. Als ze uiteindelijk toch een bezoek aan de tandarts aandurven, rest deze soms alleen het trekken van de tand als optie.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe aanpak ervoor zal zorgen dat mensen sneller geneigd zijn naar de tandarts te gaan, omdat hun angst voor boren wordt weggenomen.
15 sep 2011 09u55