Een op vier kinderen niet zindelijk op 2,5 jaar

Bij het verlaten van de crèche, meestal op 2,5-jarige leeftijd, is een op de vier kinderen nog niet zindelijk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen. "Ouders nemen er de tijd niet meer voor, maar waarom zouden ze geen verlof kunnen krijgen op het werk om hun kinderen zindelijk te maken?", zegt professor Jean-Jacques Wyndaele.

Een kwart van de kinderen is niet zindelijk op 2,5. Is dat meer dan vroeger?

Jean-Jaques Wyndaele: "Ja, en dat ligt voor een deel aan de kinderen zelf: wie vroeger in een natte doek rondliep, had daar last van. Met de pampers van tegenwoordig voelen ze nog niet eens dat ze nat zijn. Belangrijker is echter dat de ouders er vroeger sneller aan begonnen. Nu gaan veel koppels met zijn tweeën werken en is er gewoon geen tijd voor zindelijkheidstraining. Er zijn echt maar weinig kinderen die op 2,5 uit zichzelf niet klaar zijn om op het potje te gaan."

Ouders laten zindelijkheidstraining steeds meer over aan het kinderdagverblijf.

"Ja, in drie op de tien gevallen vinden kinderverzorgsters ook dat er echt te weinig aandacht is vanuit het gezin voor de potjestraining, zo blijkt uit ons onderzoek. Het neemt ook veel tijd in beslag in een crèche: ze zijn er makkelijk een tot drie uur mee bezig per dag."

U vindt ook dat crèches niet altijd de goede methode gebruiken?

"Omdat er zoveel kindjes zijn, gebeurt het vaak dat ze de kinderen met een luier laten lopen, maar dan om de zoveel tijd eens op een potje zetten. Er is geen ruimte om te kijken naar de signalen die een kind geeft en dus is het totale willekeur. Het kan zijn een kind tien minuten later wel moet plassen. De beste methode is: de luier uit en kijken naar signalen. Je moet dan ook even doorbijten. Ook als je met de wagen weg moet: laat die pamper uit, anders breng je het kind in verwarring. Voor kinderdagverblijven werken wij nu aan een apparaatje dat alarm slaat bij de eerste druppels, zodat kinderen dan meteen op het potje kunnen gezet worden, maar dat is een hulpmiddel."

Zinderlijk worden hoeft geen lang proces te zijn.

"Als het kind er mentaal en fysiek klaar voor is en dat zie je aan het feit dat het bijvoorbeeld interesse vertoont in het potje of weet wat 'pipi' betekent, dan is de klus gemiddeld op vijf dagen geklaard. Bij sommige kinderen kan dat al op een jaar of anderhalf jaar zijn, bij anderen is dat later. Ik vind het niet eens zo'n gek idee dat ouders op hun werk een dag of vijf vrijaf zouden kunnen nemen om hun kind zindelijk te maken. Het is per slot van rekening een belangrijke taak." (KH)

Bron: De Morgen, 21-09-2011

21 sep 2011 07u46
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek