Paracetamol alternatief voor morfine bij kinderen

Paracetamol via een infuus is een goed alternatief voor morfine na een grote operatie bij kleine kinderen. De pijn wordt even effectief bestreden en paracetamol kent veel minder bijwerkingen dan morfine. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Ilse Ceelie van het Erasmus MC, die 30 september op dit onderwerp promoveert.
Kinderen die nog geen 1 jaar oud zijn krijgen in Nederland, net als in andere landen, standaard morfine toegediend na een ingrijpende operatie.

morfine kent veel bijwerkingen zoals verminderde ademhaling, lage bloeddruk, darmverstopping en stuipen. Over de langetermijneffecten van morfine bij kinderen is weinig bekend.

Effectief
Uit het promotieonderzoek van Ceelie kwam naar voren dat pijn net zo effectief bestreden kan worden met paracetamol als met morfine. Als de dosis onvoldoende blijkt moeten wel extra shots morfine worden toegediend, omdat te veel paracetamol niet goed is voor kleine kinderen.
In het Erasmus MC is de pijnbestrijding bij jonge kinderen na een operatie al aangepast: zij krijgen paracetamol in plaats van morfine. Ceelie verwacht dat andere ziekenhuizen spoedig het voorbeeld van het Rotterdamse ziekenhuis volgen.

Volwassenen krijgen momenteel na een operatie in eerste instantie morfine en paracetamol om de pijn te bestrijden.
29 sep 2011 09u43
Bron: Nu.nl