Tieners met slaaptekort lopen groter risico op gedragsproblemen

Tweederde van de middelbare scholieren geeft aan te weinig te slapen gedurende weekdagen. Dat slaaptekort kan leiden tot meer gedragsproblemen, zo ontdekte een studie van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) die gepubliceerd werd in Preventive Medicine.
De onderzoekers ondervroegen zo'n 12.154 middelbare scholieren uit 50 Amerikaanse staten. Ze peilden onder maar naar de slaapgewoonten en naar hun levensstijl zoals gebruik van alcohol, drugs, lichaamsbeweging enz.
Ruim 70% van de scholieren gaf aan dat ze minder dan de aanbevolen acht uur per nacht onder zeil waren tijdens weekdagen. Studenten die het bij hazenslaapjes hielden bleken een verhoogd risico te lopen op gedragsproblemen zoals misbruik van alcohol, drugs en medicatie, te weinig fysieke activiteiten en zelfmoordgedachten.

In vergelijking met leeftijdsgenoten die wel aan acht uur slaap per nacht kwamen, stelden de onderzoekers vast dat in de groep van de kortslapers ook meer jongeren regelmatig roken, alcohol drinken, seksueel actief zijn en depressieve gevoelens ontwikkelen. Ze raken ook frequenter betrokken in een fysiek gevecht, zitten vaak meer dan drie uur per dag achter hun computer en drinken meer gesuikerde softdrinks. Hun lichaamsbeweging beperkt zich meestal tot minder dan een uur per week.

De onderzoekers schrijven die grotere kans op risicogedrag bij kortslapende tieners toe aan hun verlaagde vermogen om de gevolgen van hun daden in te schatten. Bovendien reageren ze gevoeliger op groepsdruk. De combinatie van weinig slaap en middelengebruik kan ook leiden tot verminderde concentratie, alertheid en co÷rdinatie, wat op zijn beurt weer voor meer risicogedrag kan zorgen.
29 sep 2011 09u50