N-VA wil bonus voor artsen die goedkoop voorschrijven

"Artsen die meer goedkoop voorschrijven dan wettelijk wordt gevraagd, moeten aangemoedigd en zelfs beloond worden. Dat kan gebeuren onder de vorm van een bonus voor hun sociaal statuut", aldus N-VA volksvertegenwoordiger Manu Beuselinck, die hiervoor een wetsvoorstel heeft ingediend.
"Naarmate er meer generische geneesmiddelen op de markt komen, komt er meer geld vrij in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor een betere toegang tot innovatieve geneesmiddelen" zegt Beuselinck die met zijn voorstel artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen wil stimuleren om méér goedkope geneesmiddelen voor te schrijven.
"En het is vrijblijvend: wie niet wenst deel te nemen, zal gewoon geen bonus ontvangen. De bonus is bedoeld voor alle artsen die voldoen aan de criteria en is onafhankelijk van het al dan niet geconventioneerd zijn."

De arts kan die bonus gebruiken voor extra pensioenopbouw of als een vervangingsinkomen bij invaliditeit of overlijden. De maatregel moet budgetbesparend werken voor de N-VA. Er zullen steeds meer generische geneesmiddelen op de markt komen en er komen dus nog meer mogelijkheden om goedkoop en rationeel voor te schrijven.
De partij meent dat de maatregel ook een positief effect heeft op de uitgaven van de verzekering voor geneeskundige verzorging. Een deel van het vrijgekomen budget kan worden gebruikt om sneller toegang te krijgen tot innovatieve geneesmiddelen of geneesmiddelen met nieuwe indicaties.

In 2005 besliste de regering dat artsen en tandartsen een bepaald percentage aan goedkope geneesmiddelen moesten voorschrijven. Wanneer artsen te weinig goedkope geneesmiddelen voorschrijven, wordt hun voorschrijfgedrag beschouwd als "onnodig duur" en kan hen een sanctie worden opgelegd. Net na de invoering van deze maatregel was er een duidelijk effect merkbaar. In 2004 en 2006 bedroeg het aandeel van goedkope geneesmiddelen respectievelijk 17,2 en 37,1 procent. "Het effect is de jongste jaren wat afgezwakt maar er is nog groeimarge."