Aspirine vergroot kans op oogaandoening

Uit onderzoek blijkt dat ouderen die dagelijks aspirine innemen, meer kans lopen op de oogaandoening maculadegeneratie (AMD). Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, geleid door de Nederlandse hoogleraar oogheelkunde Paulus de Jong, in het tijdschrift Opthalmology.
Sowieso hebben ouderen al meer last van MD, maar aspirientjes blijken de ziekte te stimuleren. Bij maculadegeneratie neemt de gezichtsscherpte af,
onder meer omdat lijnen en kleuren vervagen. Het leidt op den duur tot slechtziendheid.

Het onderzoek toont niet aan dat de aspirine de oorzaak is van het zichtverlies, maar waarschijnlijk verergert de aspirine het degeneratieproces. Er wordt alvast afgeraden dat mensen met amd verder aspirine nemen.

Normaliter krijgen twee op de 100 mensen maculadegeneratie. Mensen die dagelijks aspirine nemen, zien de kans verdubbelen. Mocht u roken, te veel zonnen, overmatig alcoholgebruiker en vrouw zijn, dan bent u helemaal de pineut. Mensen die aan een van de voorwaarden voldoen hebben nóg meer kans om maculadegeneratie op te lopen.

Volgende landen participeerden in het onderzoek :Noorwegen, Estland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje
03 okt 2011 08u54