az Sint-Blasius erkend als centrum voor geheugenrevalidatie

Op 1 september is in az Sint-Blasius (Dendermonde) een programma voor geheugenrevalidatie van start gegaan. De geheugenkliniek van az Sint-Blasius werd formeel erkend door het RIZIV als centrum voor geheugenrevalidatie; dit als een van 11 geheugenklinieken voor België en als enige centrum voor Oost-Vlaanderen.
De geheugenrevalidatie heeft als voornaamste doelstelling patiënten met beginnende dementie toe te laten zo lang mogelijk thuis of bij een naaste thuis te leven, met de hoogste graad van zelfredzaamheid en met het beste levenscomfort voor henzelf en hun omgeving.

De focus ligt op revalidatie van de cliënt en ondersteuning van de mantelzorger.
Dit gebeurt door een team van psychologen, ergotherapeuten, sociaal verpleegkundigen, een neuroloog en een geriater.
De revalidatie van een patiënt loopt over maximum twaalf maanden en omvat onder meer:
· een oefenprogramma voor stabilisatie van het geheugen
· het informeren, adviseren en ondersteunen van de patiënt en van de naasten
· thuisbezoek met advies over aanpassingen van de thuisomgeving
· inoefenen van dagelijkse activiteiten en vaardigheden
· ondersteuning mbt latere zorgplanning en levenseinde

“De geheugenrevalidatie vormt aldus een welkom verlengstuk aan de reeds bestaande geheugenraadpleging, die zich op diagnosestelling richt”, zegt dr. Erwig Van Buggenhout, neuroloog en medisch coördinator van de geheugenkliniek.
Hugo Casteleyn, gedelegeerd bestuurder: “De erkenning van de geheugenrevalidatie is een formele bevestiging van de expertise, de kwaliteit van de zorg en benadering van ons geheugenteam. Het samen zoeken naar geschikte revalidatie door verschillende disciplines leidt tot een absolute meerwaarde voor de bevolking.”

Patiënten voor de geheugenkliniek kunnen zich aanmelden via de huisarts, via hun neuroloog of geriater, of rechtstreeks in az Sint-Blasius, via 052 25 29 06. Meer info op www.azsintblasius.be
03 okt 2011 11u03