Met pacemaker in de MRI

De Amerikaanse onderzoekers Nazarian e.a. hebben een protocol ontwikkeld waarmee patiŽnten met pacemakers veilig de MRI-scanner in kunnen. Dat schrijven zij in Annals of Internal Medicine.
Nu is een pacemaker nog een contra-indicatie voor een mri, omdat pacemakers ontregeld kunnen raken of heel warm kunnen worden. Datzelfde geldt voor interne defibrillatoren. Sinds 1998 zijn pacemakers en sinds 2000 zijn defibrillatoren echter uitgerust met een ingebouwde bescherming tegen elektromagnetische straling.

Voor hun prospectieve studie volgden de onderzoekers 438 patiŽnten, die samen 555 mri-scans ondergingen. Ze ontdekten dat het risico op disfunctioneren of verplaatsing van het toestel heel klein is met de juiste maatregelen. Wel resette de MRI bij drie patiŽnten hun pacemaker naar zijn uitgangswaarden, iets wat na de scan echter gemakkelijk te herstellen was.

Nazarian noemt de ontwikkeling van het protocol Ďpotentieel levensreddendí. Veel van de patiŽnten die een MRI-scan ondergingen hadden aandoeningen die niet te zien waren op een CT-scan of echo.

Annals of Internal Medicine, 4 oktober 2011
06 okt 2011 09u35