Demente ouderen niet gebaat bij antipsychotica

Demente ouderen hebben weinig baat bij het slikken van antipsychotica, terwijl dit wel op grote schaal wordt voorgeschreven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Bart Kleijer, specialist ouderengeneeskunde.
Bart Kleijer onderzocht de voor- en nadelen van antipsychotica voor de behandeling van gedragsproblemen bij ouderen met dementie. Daaruit blijkt dat antipsychotica er slechts bij één op de zes patiënten voor zorgt, dat het probleemgedrag daadwerkelijk verbetert. Geïnterviewde specialisten ouderengeneeskunde hadden echter een positiever beeld van de werkzaamheid.

Kleijer vond in zijn onderzoek een grote variatie in antipsychoticagebruik bij patiënten met dementie in verschillende verpleeg- en verzorgingsinstellingen in Nederland, uiteenlopend van 5 procent tot en met 52 procent. Deze variatie blijkt niet alleen samen te hangen met de mate van probleemgedrag van de patiënten, maar ook met kenmerken van de instellingen. De instellingen met de meeste voorgeschreven antipsychotica waren vaker grootschalig van opzet, gelegen in stedelijk gebied en hadden de laagste cliënttevredenheid.

Verder onderzocht de promovendus drie mogelijke bijwerkingen van de antipsychotica. Het risico op het krijgen van een beroerte bleek vooral in de eerste weken van de behandeling verhoogd. Kleijer vond echter geen verband tussen gebruik van antipsychotica en het risico op trombose, longembolie of hartinfarct.

Kleijer promoveert op 19 oktober aan de Universiteit Utrecht.