Pruiken voor kankerpatiënten

Twee vrouwen, die borstkanker hebben gehad, verzamelen pruiken en sjaaltjes voor kankerpatiënten die het financieel niet breed hebben. Ze werken daarvoor samen met het UZA en hebben een vzw opgericht: Hair in a Box.

Saskia Van de Cruys had net het verrassingsfeest voor haar veertigste verjaardag achter de rug toen er bij haar in 2009 borstkanker werd vastgesteld. Achttien dagen na haar eerste chemo was ze al haar haren kwijt. Een serieuze pil om te slikken, maar gelukkig was er kapster en ex-kankerpatiënte Ann Goergen uit Kontich.

"Een dag na de diagnose ben ik naar Ann gereden om een sjaaltje en een pruik uit te kiezen", vertelt Saskia. "Ik wist dat ik niet veel tijd had, want ze hadden me gezegd dat ik snel kaal zou worden. Ik wilde dan ook op veilig spelen. Naar Ann gaan was een goede beslissing. Omdat zij ook kanker had gehad, wist ze wat ik doormaakte. Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt."
Toch kwam het verlies van haar haren bij Saskia nog hard aan. "Overal vond ik plukken. Zelfs als er nog maar iemand passeerde, verloor ik al haar. Ik heb dan maar aan mijn man gevraagd om mij helemaal kaal te scheren. Gelukkig had ik toen al mijn sjaaltje en mijn pruik."

Precies omdat dat laatste niet voor alle kankerpatiënten even evident is, besloten Saskia en Ann de koppen bij elkaar te steken.

Duur
"Voor een nieuwe pruik met synthetisch haar moet je toch al gauw zo'n 400 of 500 euro neertellen", zegt kapster Ann. "Voor echt haar loopt dat op tot 2000 euro. Het ziekenfonds betaalt 180 euro terug, maar dan is het nog veel geld."
"En wat doe je ermee als je genezen bent? Een pruik is te duur om weg te gooien, maar te confronterend om bij te houden. Samen kwamen we dus op het idee om er iets mee te doen", vult Saskia aan.

Met hun idee om pruiken en sjaaltjes in te zamelen voor hergebruik, stapten Ann en Saskia naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, waar ze beiden waren behandeld. Hun idee werd op groot enthousiasme onthaald. "Het resultaat is onze vzw 'Hair in a Box'", legt Ann uit. "Mensen kunnen steunend of actief lid worden. Dat laatste kost 75 euro, maar daarvoor krijg je een professioneel gereinigde pruik met een steun, een sjaaltje, een borstel, producten om de pruik te behandelen en de kappersbeurt..."

In het UZA hangen posters 'Help, ik word kaal' van 'Hair in a Box' en verder is er mond-tot-mondreclame. Intussen hebben Ann en Saskia al achttien pruiken verzameld. "Voorlopig blijft ons initiatief beperkt tot kankerpatiënten van het UZA", zegt Saskia. "Maar het kan natuurlijk altijd worden uitgebreid. Hoe meer pruiken we verzamelen, hoe meer mensen we gelukkig kunnen maken."
"Wij hebben al één vrouw kunnen helpen", zegt Ann. "En dat heeft ons ongelooflijk veel voldoening gegeven. In haar rolstoel en met een baxter kwam ze drie pruiken passen in het lokaaltje dat we van het UZA ter beschikking krijgen. Bij één pruik zagen we haar opfleuren. Het is toch fantastisch als je iemand kunt helpen met zoiets kleins."

"Die pruik of dat sjaaltje behoedt mensen van het isolement", weet Saskia. "Je ziet er plots veel beter uit. Zelf heb ik vaker een sjaaltje dan een pruik gedragen omdat ik me er beter in voelde. Alleen als ik voor veel mensen niet wilde opvallen als 'die kankerpatiënt', greep ik naar mijn pruik."

Familiestuk
"Ik droeg vaker mijn pruik", vertelt Ann. "Het werd op de duur een familiestuk. Alle neefjes en nichtjes hebben mijn pruik aangehad. Ik was daar heel open over."

"Of we die pruiken niet liever ver weg hadden gelegd, nu we genezen zijn? Als kapster ben ik natuurlijk wel geëmotioneerd als ik iemand moet kaalscheren, maar uit ervaring weet ik dat dit een tijdelijke situatie is", zegt Ann. "Voor mij is het heel duidelijk", voegt Saskia eraan toe. "Dat haar is op dat moment zo belangrijk. Ik zou op een heel andere manier ziek zijn geweest als Ann er niet was geweest. Wat zij voor mij heeft betekend, wil ik nu ook voor anderen betekenen."

Pruiken kunt u opsturen naar Hair in a Box, Edegemsesteenweg 82, 2550 Kontich, 03.458.04.32, www.hairinabox.be

De pruiken worden via de sociale dienst van het UZA aangeboden aan mensen die zich geen pruik kunnen veroorloven. Patiënten kunnen uit het aanbod een pruik kiezen, die door Ann Goergen van Hair in a Box opnieuw wordt gekapt en op maat gemaakt. "Het gaat vaak om jonge mensen met kinderen die een jaar of langer hun arbeidsinkomen kwijtspelen", zegt Marianne Diederen, borstverpleegkundige van het UZA. "Dan is 500 euro voor een pruik, die je in geval van borstkanker drie tot vier maanden nodig hebt, veel geld. Dit is een fantastisch initiatief. Toen Saskia en Ann met hun voorstel bij mij kwamen, heb ik gezegd: onmiddellijk doen. Die mensen doen dat echt met hun hart."

 Bron: Gazet Van Antwerpen, 12-10-2011

 

11 okt 2011 09u00
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek