Pacemaker in slokdarm tegen maagzuur

Artsen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben als eersten in Europa een pacemaker geÔmplanteerd in de slokdarm van een patiŽnt met een ernstige vorm van brandend maagzuur (refluxziekte).
Bij gezonde personen wordt de maag van de slokdarm gescheiden door een kringspier. Werkt die niet goed dan stroomt maagzuur de slokdarm in (reflux).

Dit kan leiden tot zuurbranden en oprispingen en zelfs tot ontsteking van de slokdarm

Kringspier
De nieuwe pacemaker stimuleert de kringspier met een zwak stroompje. Dit voorkomt reflux zonder dat de patiŽnt medicijnen hoeft te slikken of een ingrijpende operatie moet ondergaan.

De pacemaker wordt zo ingesteld dat het maximale effect wordt bereikt op de momenten dat de patiŽnt voordien klachten had.

Natuurlijk
"Met dit systeem wordt de natuurlijke functie van het lichaam versterkt om brandend maagzuur tegen te gaan.", aldus dr. Arjan Bredenoord, maag- darm- en leverarts in opleiding en een van de leiders van het onderzoek in het AMC.

De nieuwe procedure is minder belastend voor de patiŽnt en is omkeerbaar, in tegenstelling tot de traditionele operatie.

Lange termijn
Chirurg Mark van Berge Henegouwen bracht de nieuwe pacemaker in tijdens een kijkoperatie (laparoscopie).
Van Berge Henegouwen verwacht er veel van, maar benadrukt dat we eerst de lange termijnresultaten moeten afwachten voor we beslissen of de pacemaker uiteindelijk de traditionele behandelingen kan vervangen. De lange termijn effecten worden bestudeerd in een vervolgstudie.
11 okt 2011 09u53
Bron: Nu.nl