Nieuwe techniek bij cataract bespaart patiŽnt 33 %

Een belangrijke tip voor wie zich laat behandelen tegen cataract: enkele eenvoudige keuzes kunnen het prijskaartje van de ingreep aanzienlijk verkleinen. Zo vormt een nieuwe operatietechniek in daghospitalisatie al een besparing van maar liefst 33 % op de patiŽntenfactuur. Dat blijkt uit een gloednieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar aanleiding van de Week van het Zicht!
cataract is een ziekte waarbij de ooglens geleidelijk vertroebelt. De aandoening komt vooral voor bij 60-plussers en treft ongeveer 1 op de 100 personen. Tussen 2006 en 2009 is het aantal ingrepen gestegen met 6,5 % per jaar, vooral dankzij een nieuwe operatietechniek via hospitalisatie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>daghospitalisatie die een vermindering van de kosten betekent voor zowel de patiŽnt als de maatschappij.

Om welke techniek gaat het?
De nieuwe techniek (extracapsulaire extractie) verwijdert de vertroebelde lens via ultratonen, waarna de chirurg meestal een soepele en/of multifocale lens implanteert. In 90 % van de gevallen wordt de operatie uitgevoerd via daghospitalisatie. De impact op de patiŽntenfactuur is niet min. Bij een klassieke hospitalisatie betaalt de patiŽnt gemiddeld 659 euro (remgeld + supplementen) en bij de nieuwe techniek via daghospitalisatie 440 euro. Dat komt overeen met een besparing van 33 %! Ook de kosten ten laste van de sociale zekerheid dalen door de nieuwe behandeling, van gemiddeld 2.182 euro naar 1.459 euro.

Andere belangrijke keuzes
Het type van hospitalisatie is echter niet de enige keuze die een belangrijke financiŽle impact heeft op de patiŽntenfactuur. Ook de keuze van het ziekenhuis en de zorgverlener spelen een rol. Zo hebben sommige ziekenhuizen/zorgverleners een facturatiebeleid van hoge ereloonsupplementen en verblijfskosten die het persoonlijk aandeel van de patiŽnt aanzienlijk doen stijgen. Ook het kamertype en de gebruikte anesthesie kunnen de kosten voor de ingreep beÔnvloeden.

Informatie als sleutelwoord
Wie een doordachte keuze maakt over de behandeling van cataract, kan dus heel wat euroís besparen. Daarom pleiten de Onafhankelijke ziekenfondsen voor een goede voorlichting en sensibilisering van de patiŽnt:
  • ziekenfondsen, zorgverleners en ziekenhuizen: allen moeten ze de patiŽnt informeren over de financiŽle gevolgen van zijn keuze. Zowel tijdens de klassieke ziekenhuisopname als in daghospitalisatie kunnen de honorariumtoeslagen (heelkunde en anesthesie bij een cataractoperatie) oplopen tot 300 %, naargelang de tarieven die het ziekenhuis toepast of volgens het gekozen kamertype. Zowel voor de patiŽnt als de maatschappij kan een doordachte keuze de factuur dus aanzienlijk verminderen, zonder in te boeten aan de kwaliteit van de verstrekkingen.
  • Een grotere transparantie van de aangerekende prijs voor implantaten zou zorgverleners kunnen motiveren om materiaal te kiezen dat de financiŽle impact op de patiŽnten beperkt.