ADHD goudmijn voor kwakzalvers

De provincie Limburg organiseerde donderdagavond een debat over ADHD. In het zeskoppige panel een homeopaat en een zogenaamde evolutiepsycholoog. 'Het is verbijsterend hoe vaak zulke gezondheidspanels door dubieuze personen worden bevolkt', zegt directeur Ria Van den Heuvel van het centrum Zit Stil.
"adhd-kinderen zijn nieuwe kinderen. Ze brengen ons een boodschap", zegt Egidius Musiek donderdagavond tegen een nokvolle Boudewijnzaal in Hasselt. De man is zelfverklaard evolutiepsycholoog en stichter van de Ignoramus Academie. Musiek: "Wij moeten de wereld van het kind proberen te begrijpen." Musiek gelooft in chakra’s, voetreflexologie en aura's.
Musiek is wat de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale (Skepp) een alterneut noemt. Geen enkel lid uit het publiek of het panel doorprikt zijn woorden. De algemene teneur is er een van: als de ouders zich goed voelen, is elke therapie van waarde. Ook een arts-homeopaat mag zonder protest beweren dat hij kinderen met adhd kan genezen.
"ADHD is een goudmijn voor charlatans en kwakzalvers", zegt professor Willem Betz van Skepp. "Net als het Aspergersyndroom en andere ziekten bij kinderen. ouders zijn bereid om alles te proberen om hun kind te helpen – baat het niet dan schaadt het niet – en daar profiteren zij van. De geneeskunde heeft bovendien behalve het geneesmiddel rilatine niet veel in stelling te brengen tegen ADHD."
25 apr 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek