CM eist twee miljoen euro van Antwerpse ziekenhuizen

De Christelijke Mutualiteiten (CM) eisen van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) dat ze voor meer dan 17.000 mensen de kosten terugbetalen van een ingreep die hartziekten opmerkt.
De manipulatie van een zogenaamde coronarografie kost tussen 116 en 138 euro waardoor de kosten voor de ziekenhuizen oplopen tot ongeveer twee miljoen euro. Volgens de CM is de terugbetaling nodig nadat het Hof van Cassatie haar gelijk gaf over het feit dat dergelijke ingrepen niet aan de patiënt mogen aangerekend worden.

Vernauwingen nagaan
Een coronarografie dient om via een katheter tot in de kransslagaders van het hart na te gaan of er vernauwingen zijn die kunnen leiden tot een hartinfarct. Die veel voorkomende ingreep wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. De manipulatie van de ingreep, waarbij de katheter word verschoven zodat er contravloeistof in de aders kan gespoten worden, wordt echter niet meer terugbetaald sinds de overheid in 2001 besliste om de vergoeding daarvoor te schrappen.

Vanaf toen rekenden cardiologen de manipulatie volledig ten laste van de patiënt aan. De CM voerde naar eigen zeggen hevige discussies over die maatregel, omdat volgens hen de kosten van de manipulatie mee opgenomen zijn in de oorspronkelijke coronarografie. Het Hof Van Cassatie geeft hen nu gelijk.

Grote overwinning
De mutualiteit zal overleg plegen met de betrokken ziekenhuizen om onterechte aanrekeningen zo snel mogelijk recht te laten zetten. Een deel van de patiënten is volgens de CM al vergoed toen ze hun factuur bij hen binnenbrachten en er betwistingen naar de ziekenhuizen werden gestuurd.

Toch spreekt de organisatie van een grote overwinning op de grote Antwerpse ziekenhuisgroepen, die mensen die in de toekomst dezelfde ingreep moeten ondergaan, enorm veel last zal besparen.
18 mei 2009 09u00
Bron: De Morgen
zie ook rubriek