Artsensyndicaat dient klacht in tegen CM-arts

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen dient bij de Orde der geneesheren klacht in tegen dokter Joël Boydens, psychiater van het Christelijk ziekenfonds. Het SVH vindt dat een aantal uitspraken van Boydens’ in de media “denigrerend zijn en het imago van de huisartsen ernstig beschadigen.” Ze vormen een inbreuk op de Code van Geneeskundige Plichtenleer, aldus het SVH in het medische weekblad de Huisarts.
Het Syndicaat van Vlaamse huisartsen (svh) is boos op het christelijke ziekenfonds. Zeer boos. Aanleiding is een studie van het ziekenfonds waarin het stelt dat er veel te veel antidepressiva en antipsychotica worden voorschreven. Dat onderzoek vond vorige vrijdag ruime weerklank in de media en de huisartsen worden daarbij uitdrukkelijk met de vinger gewezen. In de studie zelf op een eerder onrechtstreekse manier door aan te geven dat zeven op tien van de patiënten die deze geneesmiddelen slikken dat doen op voorschrift van de huisarts, zonder eerst een psychiater te zien.

Op radio en televisie klonk dit vanuit de mond van dokter Joël Boydens, een psychiater verbonden aan de CM, al heel wat harder. “Je kan je vragen stellen bij de competentie van de artsen”, stelde hij onverbloemd. Vooral deze commentaar schoot het svh in het verkeerde keelgat. Het syndicaat pikt het evenmin dat Boydens de diagnose en de therapie van depressie schijnbaar tot het exclusieve domein van de psychiater verklaart, aldus de Huisarts.

Deze keer bleef de reactie van het SVH niet beperkt tot het versturen van een perscommuniqué. Maandag vertrok er ook een brief naar de Provinciale Raad van Brabant van de Orde van geneesheren. Daarin dient het SVH klacht in tegen Boydens omdat zijn denigrerende uitspraken een ernstige imagobeschadiging voor de huisartsen inhouden. Boydens zondigde volgens het SVH tegen de artikels 9, 11, 136 en 137 van de Code van Geneeskundige Plichtenleer. Deze artikels hebben betrekking op de waardigheid van het beroep en op de collegialiteit tussen artsen.

Bij ons weten is dit één van de eerste keren, zoniet de eerste keer, dat een artsensyndicaat een soortgelijke klacht indient tegen een ziekenfonds of een medewerker ervan. De uitspraak van de Orde zal daarom zeker met spanning afgewacht worden, stelt de Huisarts. Een veroordeling van de psychiater van de CM zou immers een precedent betekenen in ons land.
13 nov 2008 16u57
zie ook rubriek