‘Move for Parkinson’ zet onderzoek naar Parkinson in hogere versnelling

Op 13 september organiseert “Move for Parkinson” een estafetteloop van Oud-Turnhout naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem om geld in te zamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Deze ongeneeslijke ziekte treft meer dan 20.000 Belgen. Onderzoek is broodnodig om een remedie te vinden. Het evenement wil daarnaast ook de ziekte bekender maken bij het grote publiek en een aantal misvattingen rechtzetten.
In België leven 20.000 mensen met parkinson. De ziekte begint gemiddeld rond 60 jaar, maar 5 tot 10% van de patiënten is jonger dan 40 jaar. Jammer genoeg is de ziekte niet geneesbaar en kan op dit moment alleen aan symptoombestrijding worden gedaan. Symptomen van de ziekte zijn onder andere motorische problemen, zoals beven, vertraagde of ongewenste bewegingen en evenwichtsstoornissen. Patiënten hebben vaak ook niet-motorische problemen zoals impulsief, druk of ontremd gedrag, moeilijkere informatieverwerking en concentratieverlies. De klachten kunnen erg verschillen van patiënt tot patiënt.

Wetenschappelijk onderzoek broodnodig
Prof. Cras, diensthoofd neurologie aan het uza, behandelt al jaren patiënten met parkinson en doet wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. “We blijven zoeken naar een oplossing voor de oorzaak van Parkinson, namelijk het afsterven van de cellen die dopamine aanmaken. Dopamine is de stof die signalen van de hersenen naar onze spieren overbrengt. Er wordt wel steeds betere medicatie ontwikkeld om de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. En er gebeuren ook experimenten met stamcellen die de cellen die dopamine produceren zouden kunnen vervangen. De verwachtingen zijn hoog, maar voorlopig is er nog geen doorbraak in zicht. ”

Groot publiek heeft fout beeld van de ziekte
Chantal Proost (51 jaar) kreeg op haar 46ste de diagnose Parkinson. Vorig jaar organiseerde ze voor de eerste keer ‘Move for Parkinson’ om het onderzoek naar Parkinson in hogere versnelling te krijgen, maar ook om de ziekte meer bekend te maken bij het grote publiek. Chantal: “Veel mensen hebben een fout beeld van de ziekte. Dat zorgt soms voor choquerende situaties zoals een patiënt die als dronken wordt beschouwd, terwijl hij evenwichtsstoornissen heeft.” Vorig jaar zamelde de organisatie meer dan 25.000 euro in voor het onderzoek naar de ziekte aan het uza.

Lopen voor het goede doel op 13 september
Het evenement is dit jaar aan zijn tweede editie toe. Naast een wielerhappening die reeds in mei plaatsvond, zullen van 13 tot 15 mei verschillende activiteiten worden georganiseerd. De blikvanger dit jaar is een estafetteloop van Oud-Turnhout, de thuisbasis van Chantal, naar het UZA op zaterdag 13 september. De bedoeling is om met 2 tot 10 lopers 120 km af te leggen. Elk team brengt 500 euro in, dat via sponsoring of activiteiten wordt ingezameld. De organisatie wil zo veel mogelijk mensen aan de start van de estafetteloop. Inschrijven kan nog steeds.
Interessante links:
19 jun 2014 13u29
meer over
zie ook rubriek