Minder vet en suiker in voeding is stap in goede richting

Tegen 2016 moet de voedingsindustrie 5 procent minder verzadigd vet in de voeding verwerken. Over zes jaar wil minister van Volksgezondheid Onkelinx tot 10 procent minder verzadigd vet in onze voeding. Later dit jaar volgen er doelstellingen voor het verminderen van het suikergehalte. Het VIGeZ vindt de maatregelen een zeer goed initiatief. Toch wil het VIGeZ benadrukken dat dit niet enige maatregel mag zijn in de strijd tegen de obesitasepidemie.
Want dit gaat namelijk over het verbeteren van de samenstelling van bewerkte producten: een koek met minder suiker en verzadigd vet is bijvoorbeeld beter, maar blijft een restgroepproduct (en is met andere woorden niet nodig in een gezonde voeding). Je kan er met andere woorden zoveel aan sleutelen als je wil, het gaat nooit een ‘gezond’ product worden.

Ter vergelijking: light producten hebben de obesitasepidemie ook niet kunnen indijken. Het blijft daarom minstens even belangrijk om ook in te zetten op het promoten van voedingsmiddelen die ‘van nature’ gezond zijn zoals groenten, fruit, noten en peulvruchten.

Met promoten bedoelen we niet alleen het sensibiliseren van de bevolking, maar ook het nemen van structurele maatregelen. De beschikbaarheid van gezonde producten moet verder verhoogd worden. Ook de prijs blijft een zeer belangrijk instrument om ervoor te zorgen dat mensen de gezonde keuze maken. Vooral voor kwetsbare groepen is deze omgevingsgerichte aanpak doeltreffender gebleken dan louter sensibilisatie.

Het verlagen van het vet- en suikergehalte in voedingsproducten is dus een stap in de goede richting. Toch is het belangrijk dat deze maatregelen gekaderd worden binnen een brede mix van strategieën om de obesitasepidemie een halt toe te roepen.
15 jan 2014 09u52
Bron: VIGEZ
meer over
zie ook rubriek