Borstreconstructie na borstkanker? Een kwestie van informatie.

Omdat heel wat vrouwen met borstkanker vragen hebben over het al dan niet uitvoeren van een borstreconstructie en niet meteen naar een plastisch chirurg stappen, werd in 2012 de BRA Day (of Breast Reconstruction Day) opgericht. Meer en betere informatie blijft belangrijk. Ook in 2013 bundelen de grote ziekenhuizen hun krachten en is er weer een BRA Day. De gespecialiseerde plastische chirurgen van de Antwerpse ziekenhuizen (UZA, AZ Monica, Sint-Augustinus Klina, St. Imelda Bonheiden, ZNA, AZ Heilige Familie Reet, Sint-Maarten Mechelen) organiseren een gratis informatiesessie voor iedereen die met vragen over borstreconstructie zit.
kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstkanker
borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In ons land loopt 1 op de 8 vrouwen het risico om borstkanker te krijgen. Elk jaar wordt bij zo’n 9000 Belgische vrouwen borstkanker vastgesteld. Mede daardoor worden hoe langer hoe meer vrouwen geconfronteerd met de vraag of ze na een volledige of gedeeltelijke mastectomie (borstamputatie) een borstreconstructie willen.
Wat zijn de keuzes die ze hebben, welke mogelijkheden worden in hun specifieke gevallen aangeboden en waar vinden ze de juiste informatie?
Objectieve informatie over het complete aanbod van borstreconstructie opties en niet-chirurgische oplossingen is vaak niet beschikbaar, onvolledig of moeilijk toegankelijk. Dit gebrek aan informatie kan leiden tot gevoelens van verwarring, wanhoop en hulpeloosheid. Het kan bovendien het vermogen van een patiënt om kritieke beslissingen te nemen op gebied van gezondheidszorg negatief beïnvloeden.

In 2011 bedacht een groep Canadese artsen de BRA Day: “BRA” staat voor Breast Reconstruction Awareness, maar betekent ook “BH”, om patiënten en belanghebbenden meer informatie te bieden over borstreconstructie na borstkanker. Het initiatief vond snel navolging in o.a. de Verenigde Staten, Finland, Ierland, Australië, enz.

BRA Day in België
Op 16 oktober wordt in België de tweede BRA Day georganiseerd. Het initiatief wordt onder andere gesteund door de stichting BEAUTIFUL ABC (Beautiful After Breast Cancer) www.beautifulABC.be, de Koninklijke Belgische Vereniging voor plastische chirurgie (RSBPS) en NABORAM (zelfhulpgroep van en voor vrouwen die geconfronteerd worden met borstkanker). Het doel van BRA Day is het verspreiden van juiste en volledige informatie over borstreconstructie, zodat patiënten de juiste keuze kunnen maken.
15 okt 2013 09u34
zie ook rubriek