Innovatieve aangezichtschirurgie: meer dan esthetiek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat knappe mensen gemiddeld meer verdienen, succesvoller zijn in het leven en minder gediscrimineerd worden. Aangezichtschirurgie kan cosmetisch zijn, maar is tegelijk een oplossing voor medische problemen (bijv. slaapapneu), transgender problemen, aangeboren afwijkingen. Een gezicht is duidelijk meer dan gewoon een gezicht. Steeds meer mensen krijgen aangezichtschirurgie, in België is er jaarlijks een stijging van 10%.
Geen opleiding om weke en harde delen van het gezicht te opereren
De opleiding in cosmetische aangezichtsheelkunde wordt traditioneel niet gegeven aan de universiteiten. Specialisten KNO, maxillo-faciale heelkunde (MKA) en plastische heelkunde studeren af zonder ervaring in de veeleisende correcties van de vormen in het aangezicht. Meestal blijft de expertise beperkt tot gemakkelijke oppervlakte chirurgie zoals een facelift, aanleggen van de oren, een peeling en fillers of kin- en jukbeenimplantaten. Chirurgische correcties van vorm in de aangezichtsschedel worden weliswaar aangeleerd in het basiscurriculum van arts-specialist MKA, maar toch is de expertise om zowel correcties van harde en weke delen van het gezicht uit te voeren zeer uitzonderlijk.

Voor de patiënt wil dit zeggen dat hij vaak (nodeloos) meerdere operaties moet ondergaan omdat eenzelfde chirurg of de harde delen of de weke delen kan aanpakken maar niet beide tegelijk. In de VS zouden maar 2 chirurgen zijn die de combinatie van harde en weke delen kunnen opereren. Om die expertise te delen en te tonen wat de mogelijkheden zijn, heeft prof. dr. Maurice Mommaerts, hoofd van de dienst mond-, kaak-, en aangezichtschirurgie (European Face Centre), een fotoboek opgesteld.

Wereldwijd 1e holistisch overzicht van aangezichtschirurgie
Voor het eerst worden alle mogelijke combinaties van chirurgische ingrepen van zowel schedelbot als van de weke delen in het aangezicht voorgesteld in een boek getiteld “The surgical art of facial makeover”. Het boek is opgevat als kunstboek, verwijzend naar het feit dat heelkunde van de identiteit van een persoon wordt geïnspireerd door de muzen van kunst en wetenschap. Het is een monografie geworden van 25 jaar ervaring waarbij buiten titanium alleen lichaamseigen moleculen/weefsel gebruikt worden. Dit in tegenstelling tot teflon of siliconen die klassiek worden gebruikt. De innovaties van prof. Mommaerts werden elke keer wetenschappelijk gevalideerd en gepubliceerd.

Een stiel met economische impact
Vele van de instrumenten waarmee de mensen in het boek werden geopereerd, werden ontwikkeld door prof. Mommaerts zelf in samenwerking met een Vlaams bedrijf (Surgi-Tec). De instrumenten worden gebruikt in het UZ Brussel en in andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland (bijv. in Brazillië). De constante wisselwerking tussen bedrijf en arts is in deze nichemarkt noodzakelijk om te blijven innoveren. Een aangezicht is een visitekaartje en fijne, handige instrumenten zijn een noodzaak om tot op de millimeter juist te werken. Surgi-Tec ondersteunt het UZ Brussel in verder onderzoek via de leerstoel “Professor Mommaerts Cranio-Maxillo-Facial Surgery Chair”.

Naast het creëren van economische meerwaarde door een bedrijf als Surgi-Tec heeft aangezichtsheelkunde een impact op het dagelijks leven van patiënten. Een patiënt met hevige slaapapneu die dankzij een kaakcorrectie eindelijk kan slapen, is ongetwijfeld productiever op de werkvloer. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek al voldoende aangetoond dat knappe mensen gemiddeld minder gediscrimineerd worden en meer verdienen.

Het boek van prof. Mommaerts is niet in de boekhandel te verkrijgen. Bestellingen kunnen alleen via www.facialmakeover.info.
03 jul 2013 09u32
Bron: UZ Brussel
zie ook rubriek