Meer aandacht voor premature en te kleine baby's kan kindersterfte verminderen

Als we de kindersterfte in landen met lage en gemiddelde inkomens sneller willen verminderen dan zullen we, naast het geboortegewicht, bij moeten houden of een baby te klein of te vroeg is geboren. De onderzoeksresultaten van een internationaal onderzoeksteam, waaronder drie Belgische onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en de universiteit van Gent, zijn vandaag gepubliceerd in een nieuwe Lancet-serie over voeding die het kind van de moeder en tijdens de kinderjaren krijgt. Het team werd geleid door de John Hopkins Bloomberg School of Public Health (Baltimore, Verenigde Staten).
De onderzoekers onderzochten de gegevens van meer dan twee miljoen baby’s die de afgelopen dertig jaar levend geboren werden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Hun resultaten, die zijn gebaseerd op de grootste dataset in dit onderzoeksgebied, moeten huidige en toekomstige strategieën voor het verminderen van kindersterfte ondersteunen. Eerdere onderzoeken waren gericht op een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kg). Hiermee worden echter veel kinderen uitgesloten die een hoger geboortegewicht hebben, maar te vroeg werden geboren of te klein voor hun gestatieleeftijd waren.

ITG-onderzoeker Dominique Roberfroid zegt: "Onze onderzoeksresultaten bevestigen dat we verder moeten kijken dan het gewicht van de baby en ook moeten bijhouden of een baby te klein of te vroeg is geboren. Zo kunnen we de juiste interventies uitvoeren om deze omstandigheden te voorkomen en de overlevingskans van baby´s te vergroten.”

“Het is bijvoorbeeld een essentiële voorwaarde dat gezondheidsdiensten de gestatieleeftijd van een baby nauwkeurig meten. Dit kan namelijk waardevolle informatie opleveren over verwachte problemen. Het heeft een direct effect op de medische behandeling van de baby.”

De onderzoekers zagen dat veel baby's in landen met lage en gemiddelde inkomens te klein worden geboren. Dat varieert van 62% van de baby's in India tot 7% in Chili. Een kleiner aantal baby's wordt te vroeg geboren; van 28% in Pakistan tot 4% in Zuid-Afrika. Het onderzoek bevestigt echter dat er een verband bestaat tussen vroeggeboorte en een hoger risico op sterfte.

“In Afrika is het risico op overlijden in de eerste maand na de geboorte verdubbeld voor te kleine baby's en is zes keer hoger voor te vroeg geboren baby's. Het risico op overlijden is zelfs nog hoger als het kindje zowel te vroeg als te klein is geboren,” aldus Roberfroid.

Te kleine en premature baby’s in Afrika hebben tien keer meer kans op overlijden dan baby’s die op tijd en met een gemiddelde grootte geboren worden. Over het algemeen is het risico op overlijden een maand na de geboorte nog steeds bijna zes keer hoger bij pasgeborenen die zowel te vroeg als te klein zijn geboren.

Het onderzoek is een onderdeel van een nieuwe Lancet-serie over de voeding die het kind van de moeder en tijdens de kinderjaren krijgt. Het blijkt dat de voeding tijdens de eerste 1.000 dagen na de geboorte cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen en de economische ontwikkeling van een land. Samen met geavanceerde wereldwijde schattingen van de nadelige effecten van ondervoeding op lange termijn, laat de serie een nieuw kader zien voor preventie en behandeling waarin rekening wordt gehouden met onderliggende factoren, zoals voedselzekerheid, sociale omstandigheden, middelen en overheden. De nieuwe serie is een vervolg op een reeks over hetzelfde onderwerp die in 2008 in Lancet werd gepubliceerd.
07 jun 2013 11u04
meer over
zie ook rubriek