Spoeddiensten zijn onderbemand

Spoeddienst© Lisa Van Damme

Spoeddienst© Lisa Van damme

Spoeddienst© Lisa Van Damme

Spoeddienst© Lisa Van Damme

Spoeddienst© Lisa Van Damme

thumbnail: Spoeddienst
thumbnail: Spoeddienst
thumbnail: Spoeddienst
thumbnail: Spoeddienst
thumbnail: Spoeddienst

Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan spoedartsen: in 30 van de 56 Vlaamse ziekenhuizen zijn de spoeddiensten onderbemand. Dat blijkt uit de inspectieverslagen van de Zorginspectie, die De Standaard opvroeg.

Maxie Eckert

De beroepsvereniging van de urgentieartsen schat dat meer dan honderd vacatures niet ingevuld geraken. Door het personeelstekort valt in meer dan een derde van de ziekenhuizen de permanentie soms terug op verpleegkundigen of op jonge artsen die nog maar één of twee jaar afgestudeerd zijn.

In veel ziekenhuizen moeten patiënten door het tekort aan spoedartsen lang wachten. Volgens de inspectieverslagen is dat in 21 van de 56 ziekenhuizen het geval. Om de gaten in de diensten te vullen, schakelen sommige ziekenhuizen nu zelfs headhunters in.

De inspectieverslagen bevestigen ook dat niet zozeer de patiënten het slachtoffer zijn van de situatie, wel de artsen en verpleegkundigen. In twintig ziekenhuizen klagen artsen of verpleegkundigen over een hoge werkdruk.

Ziekenhuizen in de steden zouden een beurtrol moeten afspreken voor hun spoeddiensten, aldus de bekende spoedarts Luc Beaucourt. ‘Dat zou de lasten tussen de ziekenhuizen verdelen. Maar ja, ziekenhuizen willen geen patiënten mislopen. Want wie met een echte reden naar de spoeddienst komt, stroomt vaak door naar andere diensten van het ziekenhuis.’

Dit is een deel van een langer verhaal dat u zaterdag in De Standaard vindt en hier online in de e-krant. Om deze reeks 'Het Ziekenhuisrapport' te maken heeft De Standaard de inspectieverslagen van alle Vlaamse ziekenhuizen opgevraagd en doorgenomen.

Hier op de website kan u vanaf zaterdag de inspectieverslagen van het ziekenhuis in uw buurt vinden. We zijn ons ervan bewust dat de inspectieverslagen een momentopname zijn. Daarom geven we aan de ziekenhuizen de kans om erop te reageren. Hun reacties op de opmerkingen van de Zorginspectie vindt u op de website.

Vlaamse spoeddiensten onderbemand

Meer dan de helft van de spoeddiensten in Vlaanderen zijn onderbemand. Vaak zijn er gewoon te weinig artsen aanwezig op de permanentie. Daardoor moeten de patiënten ook veel langer wachten dan vroeger. Dat blijkt uit verslagen van de Vlaamse zorginspectie, de krant de Standaard kon die inkijken.