Gezondheid, hygiëne en HIV bij vrouwen in sub-Sahara Afrika: de rol van vaginale praktijken

Adriane Martin Hilber (UGent) onderzocht de vaginale praktijken die gebruikt worden door vrouwen in sub-Sahara Afrika, om na te gaan of ze het risico vergroten op HIV-besmetting. Uit de studie blijkt dat de vaginale praktijken inderdaad een risico kunnen betekenen, maar ook macht inhouden voor de vrouwen in kwestie.
Vaginale praktijken: potentieel risico, maar ook macht
Onderzoekers op het gebied van hiv-vaccins en vaginale microbiciden hebben lang vermoed dat relatieve variaties in vaginale gezondheid een belangrijke rol spelen in hiv-besmetting. Deze verschillen zouden te maken kunnen hebben met urineweginfecties of gedrag dat leidt tot ontstekingen, kwetsuren of veranderingen in vaginale flora.

Het doctoraatsonderzoek dat Adriane Martin Hilber in Mozambique en Zuid-Afrika uitvoerde, toont aan dat vaginale praktijken gevarieerder en diverser zijn dan vroeger werd aangenomen, en dat sommige praktijken die vrouwen gebruiken om seksuele of reproductieve gezondheidsproblemen aan te pakken door zelf-behandeling of bijkomende hygiënische handelingen hen in feite kunnen blootstellen aan een verhoogd risico.

Bij het veranderen van deze praktijken moet echter ook rekening gehouden worden met de rol die ze spelen in het leven van vrouwen, want vaginale praktijken blijken voor vrouwen een belangrijke bron te zijn van macht over hun relaties en gezondheid. Bij het beschikbaar komen van nieuwe HIV preventietechnieken, is het cruciaal dat programma’s introductiestrategieën ontwikkelen die rekening houden met de voorkeuren van vrouwen op het gebied van vaginale praktijken die toegepast worden vanuit gezondheids-, seksualteits- of hygiënisch oogpunt.

Adriane Martin Hilber verdedigt op 17 april haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent (om 17u45 in Auditorium C van het UZ Gent), met als promotor prof. Marleen Temmerman en als co-promotoren prof. N. Low van het Institute of Social and Preventive Medicine, University of Bern, Zwitserland, en prof. Terence Hull van het Australian Demographic and Social Research Institute.
17 apr 2012 12u06
zie ook rubriek