Huisarts heeft voortaan met n muisklik toegang tot schat aan behandelingsadviezen

Voortaan hebben huisartsen toegang tot een gigantische database richtlijnen en aanbevelingen die hen moet helpen om de juiste behandeling te kiezen voor elke patint. Het Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM) heeft hiermee een internationale primeur.
Via de evidence linker die het CEBAM samen met het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde (ACHG) ontwikkelde, kunnen huisartsen nagaan welke behandelingen er voorhanden zijn voor de patint die bij hen op raadpleging komt. Professor Bert Aertgeerts, hoofd van het ACHG en voorzitter van CEBAM: In 2002 hebben wij CEBAM opgericht, in opdracht van de Federale overheid, en in samenwerking met alle andere Belgische universiteiten. Met ondersteuning van het riziv zijn we er in geslaagd om een rijkdom van betrouwbare en relevante wetenschappelijke literatuur toegankelijk te maken via de CEBAM Digital Library for health (CDLH). In de praktijk bleek slechts een minderheid van de artsen hier gebruik van te maken.

Via de recent ontwikkelde evidence linker kunnen deze gegevens voortaan - gratis - worden geconsulteerd vanuit het elektronisch medisch dossier (EMD) van de huisarts. Aertgeerts: Zo heeft elke huisarts met een simpele muisklik toegang tot meer dan 1.000 aanbevelingen en meer dan 4.000 wetenschappelijke adviezen over ziektes en hun behandeling. Op die manier wordt het mogelijk om steeds de laatste inzichten toe te passen en al doende voortdurend bij te scholen. Uit onderzoek blijkt dat het beleid van huisartsen in een kwart van de gevallen wijzigt na het doornemen van dergelijke richtlijnen. Een tool als de evidence linker zal dus onschatbare diensten bewijzen in de dagelijkse praktijk."
21 mrt 2012 09u59
Bron: KU Leuven
meer over
zie ook rubriek