Artsen en ziekenfondsen finaliseren medicomut-akkoord

De vertegenwoordigers van artsen en ziekenfondsen hebben woensdagavond het voorakkoord over een nieuw medicomut-akkoord voor 2012 gefinaliseerd.

bvb

In het medicomut-akkoord worden afspraken gemaakt over de tarieven van de artsenhonoraria en de kostprijs van medische verstrekkingen, en over de daaraan gekoppelde terugbetalingstarieven.

Het akkoord, dat patiënten tariefzekerheid biedt bij de "geconventioneerde" artsen, zou ditmaal slechts voor een jaar gelden. Woensdagavond werden nog een reeks technische amendementen goedgekeurd.

Zoals bekend had de nieuwe regering een besparing voorzien van 130 miljoen euro in 2012 en 150 miljoen euro in 2013 op de artsenhonoraria. De ploeg-Di Rupo schoof een besparing op de indexering van de honoraria voor technische prestaties en besparingen bij vijf sectoren naar voren om dat bedrag te halen.

In een eerste reactie juicht Jean-Pascal Labille, de algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, het akkoord toe.

Het akkoord moet nog definitief goedgekeurd worden door de Algemene Raad en het Verzekeringscomité van het Riziv. Dat zou vrijdagochtend gebeuren.