Ziekte van lyme voorkomen met gel

BAARN - Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontdekt om besmetting met de borellia-bacterie na een tekenbeet te voorkomen. Het gaat om een speciale gel die direct na de beet wordt aangebracht.
"als deze gel direct na het verwijderen van de teek op de beet wordt aangebracht kan besmetting met de borellia-bacterie worden voorkomen.", aldus onderzoeker Jens Knauer van het Fraunhofer Instituut. "Gedurende de eerste dagen na de besmetting blijft de bacterie namelijk rond de plaats van de beet, pas later verspreid hij zich door het lichaam."

Direct aanbrengen
De werkzame stof in de gel is azithormycine. Deze stof vernietigt de bacterie. "In tegenstelling tot andere antibiotica is de bacterie niet resistent tegen azithromycine. Daarnaast heeft de gel minder bijwerkingen dan de huidige behandelmethoden na een tekenbeet.", aldus Knauer.
Een nadeel van de gel is dat het, net als de huidige behandelmethoden, alleen werkzaam is als er direct na de tekenbeet gereageerd wordt. Uit onderzoek bij muizen bleek de gel nog actief wanneer deze vijf dagen na de beet werd aangebracht.

De gel zal nu nog getest moeten worden op mensen. Knauer: "Als de gel ook bij mensen effectief blijkt, zal het bijdragen aan het verminderen van besmettingen met de borellia-bacterie. Mensen die veel in een bosrijke omgeving komen zouden de gel altijd bij zich moeten dragen."

ziekte van lyme
Besmetting met de borellia-bacterie kan leiden tot de ziekte van lyme. Als je er niet op tijd bij bent en de bacterie via de bloedbaan in de organen is binnengedrongen, kan deze ziekte leiden tot ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking, hartritmestoornissen of huid- en gewrichtsaandoeningen.
Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij de klachten langdurig zijn en wisselend voorkomen. De ene fase verminderen de klachten, de andere fase verergeren ze.
20 dec 2011 18u00
zie ook rubriek