Alcoholverslaving slorpt merendeel van budget voor drugsbeleid op

© © hartman

Meer dan de helft van het budget voor het drugsbeleid in ons land gaat naar de behandeling van alcoholmisbruik, en niet naar illegale drugs of preventie. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent.

edl

Het rapport hield rekening met uitgaven voor de aanpak van zowel illegale als legale drugs. Tot die laatste behoren alcohol, tabak en psychoactieve medicijnen. De federale overheid staat in voor het grootste deel van dat budget, de rest komt van de gewesten en lokale besturen. In 2008 bedroeg die totale uitgave 975.085.793 euro.

In tegenstelling tot wat verwacht wordt, gaat het meeste geld naar hulpverlening voor alcoholmisbruik en -verslaving . Meer dan de helft gaat naar dergelijke behandelingen in ziekenhuizen. 'Het gaat om de opvang van mensen die teveel hebben gedronken, of die proberen te ontwennen, zowel in de algemene als psychiatrische ziekenhuizen', legt onderzoekster Freya Vander Laenen uit op de VRT-radio.

'Anders dan vaak wordt gedacht, gaan de meeste uitgaven niet naar illegale drugs, maar naar de behandeling van alcoholmisbruik en -afhankelijkheid.'

De tweede grootste uitgave is de opsporing en vervolging van drugsmisdrijven door politie en gerecht. Minder dan 1,5 procent van het budget gaat naar drugspreventie.

De onderzoekers raden de overheid aan meer geld te besteden aan preventie, omdat het belangrijkste van een drugsbeleid preventie hoort te zijn. Vooral medicijnen- en alcoholpreventie is hard nodig, luidt het. Hoewel alcoholpreventie vaak op jongeren is gericht, is het ook belangrijk om die voor volwassenen te voeren, aldus Vander Laenen.

Een degelijk preventiebeleid betekent een enorme winst op het vlak van hulpverlening en veiligheid, aldus de criminologe. Of het huidige drugsbeleid niet goed is, wilde Vander Laenen evenwel niet zeggen.