17 november: Werelddag te vroeggeboren kind

In Vlaanderen werden er in 2010 meer dan 5700 baby's te vroeg geboren, wat overeenkomt met 8.2% van de kinderen. Een vroeggeboorte is een aangrijpende gebeurtenis voor het kind, het gezin en de maatschappij. Toch wordt er verhoudingsgewijs weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen en hun familie.

Op donderdag 17 november, Werelddag van het vroeggeboren kind, willen we daarom extra aandacht geven aan deze kinderen en hun familie.  

Het UZA richt van 9u tot 17u een infostand in de inkomhal in. Bezoekers en geïnteresseerden kunnen er terecht voor meer informatie over vroeggeboorte. Er wordt een videofilm gespeeld, men ziet er een echte couveuse, een beademingstoestel, … kortom: de zaken die gebruikelijk zijn op de dienst intensieve neonatale zorg. Iedereen is er welkom tussen 9u en 17u.

Verder krijgen de kinderen en ouders die momenteel op de dienst intensieve neonatale zorg verblijven via het VVOC (Vlaamse vereniging van ouders van couveusekinderen) een rugzakje met attenties aangeboden. Hierin zit onder andere het boekje ‘Vroeger dan verwacht’, bedoeld voor broertjes en zusjes van de te vroeg geboren baby’s.

Het symbool van de werelddag dit jaar is een waslijn met babysokjes waarvan er 1 op de tien (te) klein is. Als symbool voor de ene prematuur op de 10 pasgeboren kinderen.

 

16 nov 2011 10u47
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek