Zaak Softenon-slachtoffers onontvankelijk wegens verjaring

© Photo News

© Photo News

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De burgerlijke rechtszaak die de Belgische Softenon-slachtoffers tegen de staat aangespannen hebben, is maandag onontvankelijk verklaard omdat er sprake is van verjaring. Dat heeft de advocaat van de slachtoffers, Jean-Paul Thieleman, verklaard. Hij gaat in beroep.

mtm

De rechtbank baseerde zich voor de verjaring op het moment dat het jongste slachtoffer meerderjarig werd.

De advocaten van de zogenaamde Softenon-kinderen, personen die met een misvorming ter wereld kwamen omdat hun moeder het geneesmiddel tijdens de zwangerschap innam, vroegen voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om de verantwoordelijkheid van de Belgische staat te erkennen. De slachtoffers verwijten de staat dat het medicijn te laat verboden werd, dat ze nooit excuses kregen en dat ze onvoldoende hulp krijgen.

Softenon werd in 1958 gecommercialiseerd in België. Twee jaar later doken de eerste bezwaren van buitenlandse wetenschappers op. Artsen legden een link tussen de inname van het medicijn tijdens de zwangerschap en misvormingen bij de baby. In juni 1962 nam de Belgische regering een voorlopige maatregel, maar de apothekers mochten hun voorraden nog verkopen. Pas in december 1969 werd Softenon volledig verboden.