Specialisten Sint-Jan beticht van onopzettelijke doding

Specialiste Veerle R. en toenmalig assistent-specialiste An G. moesten zich gisteren voor de correctionele rechtbank in Brugge verantwoorden voor onopzettelijke doding. Omdat hun patiënt in het Brugse AZ Sint-Jan niet tijdig behandeld werd, overleed hij enkele uren nadat hij er was aangekomen. De twee geneeskundigen waren toen van wacht en zijn volgens de familieleden verantwoordelijk voor een fout die tot het overlijden heeft geleid.
Op 1 maart 1997 werd de man plots ziek in zijn huis. Hij werd tegen de middag met de mug naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts volgde en bracht de arts daar op de hoogte van zijn bezorgdheden. De volgende morgen, ruim acht uren na aankomst, overleed hij op nog jonge leeftijd aan een longinfectie.

Het ziekenhuis startte meteen na het voorval een interne audit. Daarin werden organisatorische en communicatieve problemen blootgelegd. Tussen de assistent-specialist die in het ziekenhuis de wacht volbracht en specialist Veerle R. werd over en weer getelefoneerd, de artsen werden ook door het verplegend personeel op de hoogte gebracht van de verslechterende situatie, maar de antibiotica werd pas omstreeks 18 uur voor het eerst toegediend. ,,Daardoor ging de kans van 83 procent om de infectie te overleven verloren'', aldus de burgerlijke partij.

De twee artsen schuiven de persoonlijke verantwoordelijkheid van zich af, discussiëren onderling over de schuldvraag en pleiten de vrijspraak. Vonnis op 7 november.
27 sep 2005
meer over
zie ook rubriek