Farmasector: 'Krachtmeting met politiek moet stoppen'

De geneesmiddelenindustrie roept de regering op om de krachtproef met de industrie te staken en opnieuw tot een rationeel debat te komen. In een gesprek met De Morgen zegt Pharma.be directeur Leo Neels dat de fase van de retoriek wat hem betreft achter de rug ligt. "We hebben de boodschappen zeer goed gehoord. Het was nuttig om de standpunten te kennen en de ernst van de situatie duidelijk te maken, maar de krachtmeting moet nu stoppen. De retoriek dreigt echt schade aan te brengen aan de investeringen in de kenniseconomie in dit land."
De farmaceutische industrie staat al geruime tijd in het oog van de storm. Vooral vanuit SP.A-hoek wordt de strijd om de overconsumptie van geneesmiddelen aan banden te leggen, aangeblazen. "De standpunten zijn duidelijk verwoord. Soms assertief, soms agressief, soms had het kenmerken van een straatgevecht, maar zo gaat dat nu eenmaal in publieke zaken. Het wordt nu tijd om een stap voorwaarts te zetten en de retoriek los te laten. Ik wil meewerken aan het respecteren van de groeinorm van 4,5 procent in de ziekteverzekering. We hebben structurele voorstellen die we op tafel willen leggen."
Over de aard van die voorstellen wil de directeur van Pharma.be nog niets kwijt. Wel ontwaart hij de eerste positieve signalen van de kant van de overheid. "Ik lees in jullie krant dat Steve Stevaert de term 'pax medicamenta' lanceert en ik lees in de fameuze brief van Johan Vande Lanotte dat hij meer aandacht wil voor patenten in onze economie. Ik heb dat zeer goed gelezen. Dat zijn positieve signalen."
01 mrt 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek