UZ Brussel wil thuiszorg voor neonatale baby’s aanbieden

Eén op tien pasgeborenen is prematuur en moet langer in het ziekenhuis blijven. Omdat het contact tussen ouder en kind tijdens die eerste levensweken zo belangrijk is, loopt er op de afdeling neonatologie al jaren een project waarbij ouders hun prematuur geboren kindje vroeger kunnen meenemen naar huis. Sinds kort is er extra personeel aangeworven om nog meer kindjes vroeger naar huis te sturen. Het is de bedoeling dat dit project in het UZ Brussel op termijn evolueert naar een neo@home, waarbij premature kindjes nog sneller thuis verzorgd worden. Op 17 november, de Dag van de Prematuur, staan er in de grote inkomhal en in de inkomhal van het Kinderziekenhuis infostands om ouders in te lichten over de verzorging premature baby’s in het UZ Brussel.
Na een langdurige hospitalisatie verloopt het naar huis gaan van een prematuur kind vlotter als ouders hun kind goed kennen. Daarom moet de band tussen ouder en kind van in het begin bevorderd worden. Om hieraan tegemoet te komen, loopt er op de afdeling neonatologie al enige tijd een project waarbij ouders hun prematuur geboren kindje vroeger kunnen meenemen naar huis. Tot vorig jaar ging dit om gemiddeld 4 kindjes per jaar. Nu is er extra personeel aangeworven om nog meer ouders hun kindje vroeger naar huis te laten meenemen. Daardoor kunnen nu gemiddeld 30 neonatale baby’s per jaar vroeger naar huis. Dankzij dit project kunnen ze gemiddeld 2 weken vroeger het ziekenhuis verlaten. Dit vraagt uiteraard een intensieve begeleiding zowel vanuit het ziekenhuis als van de ouders zelf. Een verpleegkundige van de dienst gaat regelmatig op huisbezoek en minimaal eenmaal per week wordt de baby door de neonatoloog onderzocht.

Marianne Peelman, hoofdverpleegkundige neonatologie: “Hoewel we proberen de rust zoveel mogelijk te bewaren op neonatologie, is het thuis nog altijd rustiger. We zijn er van overtuigd dat kinderen zo snel mogelijk thuis horen. Hier op de afdeling kunnen mama's niet continue aanwezig zijn. Doorgaans verlaat de mama na 4 dagen de materniteit en moeten de ouders hun pasgeborene volledig aan ons toevertrouwen. De meeste ouders komen dagelijks op bezoek. Als de mama voeding' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstvoeding geeft kan ze vaak maar eenmaal dag haar kindje aan de borst leggen. Thuis kan de baby bij elk voedingsmoment aangelegd worden. Ouders wordt aangeleerd om het tekort aan voeding via sondevoeding zelf bij te geven”. Niet elk kind en niet alle ouders komen in aanmerking om vroeger naar huis te gaan. Zo moet het gezin binnen een straal van 30 km rond het ziekenhuis wonen. Bovendien krijgen de ouders ook een korte opleiding vooraleer ze hun kindje vroeger mee naar huis nemen.

De dienst neonatologie liet zich al eerder opmerken met het project ‘I see you’ waarbij ouders via een webcam hun kind thuis constant in hun ziekenhuisbedje kunnen volgen. In de toekomst zou de dienst nog een stap verder willen gaan en baby’s met meer medische zorg vroeger naar huis laten gaan. Dit is dan een evolutie naar een neo@home, uiteraard nog altijd onder het toeziende oog van een neonatoloog en een gespecialiseerde verpleegkundige.

17 november is de Internationale dag van de Prematuur. Ouders blijven nog vaak met vragen achter over hun premature baby en hebben nood aan bijkomende informatie. En hoewel ouders van bij het begin betrokken worden bij de zorg van hun kind, blijkt in de praktijk dat ouders nood hebben aan bijkomende informatie. De dienst neonatologie wil hier iets aan doen door op een uniforme en snellere manier informatie geven. Marianne Peelman, hoofdverpleegkundige: "We gaan zelf naar de ouders toe met de ipad in de hand en een power point presentatie. Dit laat toe om op maat gemaakte informatie te geven". Er zullen op de Dag van de Prematuur 2 infostands staan in het UZ Brussel: een in de inkomhal van het volwassen ziekenhuis en een in de inkomhal van het kinderziekenhuis. De inkomhallen worden ook versierd met waslijnen van babysokjes.
18 nov 2011 10u50
Bron: UZ Brussel
zie ook rubriek