Volksgezondheid waarschuwt voor tijdelijke tatoeages

Tijdelijke tatoeages kunnen gevaarlijk zijn doordat de kleurstoffen mogelijk bepaalde producten bevatten die ernstige allergische reacties kunnen uitlokken. De Dienst Cosmetica van de FOD Volksgezondheid legde vorige week aan de Belgische kust nog beslag op tatoeageproducten die de verboden stof PPD (parafenyleendiamine) bevatten, waarschuwt Volksgezondheid maandag.

bpr

Tijdelijke tatoeages zijn erg populair bij jongeren en worden tijdens de zomermaanden op stranden, evenementen en festivals aangeboden door rondtrekkende artiesten. Ook in de grote toeristische centra in het buitenland behoren ze vaak tot het vaste aanbod voor de vakantiegangers.

Grote kans op allergie

Bij zuivere henna is er geen enkel gevaar, zegt Volksgezondheid. Maar mogelijk bevatten de tatoeagekleurstoffen parafenyleendiamine (PPD). Dat product, dat gebruikt wordt in haarkleurmiddelen, textielkleurstoffen en rubber- en kunststofproducten, is verboden in stoffen die rechtstreeks op de huid aangebracht worden.

Tatoeagekunstenaars gebruiken dat verboden product weleens omdat de tekeningen er sneller mee drogen en donkerder worden. Hierbij wordt de kans op allergie wel zeer groot, klinkt het.

Blijvende verkleuring van de huid

Bij een ernstige allergische reactie kan er zelfs een blijvende verkleuring van de huid optreden. Bovendien kan een allergie aan PPD leiden tot overgevoeligheid aan bepaalde kleding, schoenen, kunststofproducten en zelfs geneesmiddelen.

De FOD Volksgezondheid raadt aan om enkel een tijdelijke tatoeage te laten zetten na eerst de verpakking en de ingrediëntenlijst van het product te hebben gecontroleerd.