Dokter Beaucourt stopt met spoed UZA

© BELGA

Vanaf 1 september zal dr. Luc Beaucourt niet langer de dienst spoedgevallen van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) leiden. Beaucourt gaat zich toeleggen op spoedgeneeskunde bij rampen, buitenlandse missies en humanitaire acties en preventie. Hij blijft ook provinciaal rampencoördinator. Dat meldt het UZA maandag in een persbericht.

jta

Beaucourt wordt "coördinator externe hulpverlening" en zal zich richten op spoedgeneeskunde bij rampen in binnen- en buitenland. Ook preventieve hulpverlening bij evenementen en crisishulp zitten eveneens in dit pakket. Voor hulp in het buitenland werkt Beaucourt samen met V-med, het Vlaams Medisch Interventieteam waarmee hij onder meer ging helpen in Haïti, Chili en Pakistan. Beaucourt zal geneeskundestudenten begeleiden tijdens stages in Myanmar en Pakistan.

"Na meer dan 20 jaar als diensthoofd spoedgevallen wil ik me tijdens de laatste jaren van mijn carrière intensief toeleggen op mijn eerste passie: de spoedgeneeskunde bij rampen in binnen- en buitenland en het bieden van structurele hulp. Ik sta nu 24u op 24 klaar om te vertrekken," geeft Beaucourt mee over zijn vertrek.

De opvolger van dokter Beaucourt wordt dr. Koen Monsieurs. Monsieurs is een oud-student van de Antwerpse Universiteit, maar verdiende zijn strepen in het Gentse Universitair Ziekenhuis. Hier specialiseerde hij zich in urgentiegeneeskunde en werkte er als specialist intensieve zorg. Verder was hij kliniekhoofd op de dienst spoedgevallen.

Dokter Monsieurs is zeer actief in het bevorderen van reanimatietechnieken en was onder meer pleitbezorger van het installeren van defibrillatoren op publieke plaatsen.