Domus Medica dringt aan op automatische uitwisseling gegevens Vaccinnet en EMD

Met een communicatiecampagne wil de Vlaamse overheid, in het kader van de Europese Vaccinatieweek, dit jaar hoofdzakelijk een jong publiek van 18- tot 30-jarigen aanspreken. Ze wil jongeren wijzen op het belang van vaccinatie en het kennen van vaccinatiegegevens. De herhalingsvaccinatie tegen kinkhoest en de twee basisinentingen tegen mazelen, bof en rubella worden als concrete voorbeelden gebruikt.
Uit de vaccinatiegraadstudie die in Vlaanderen werd uitgevoerd in 2005 blijkt dat de huisarts instaat voor het vaccineren van meer dan 20% van de 12-jarigen. Eenmaal de middelbare school verlaten wordt dit aandeel uiteraard nog veel groter. Uit deze studie blijkt echter ook dat slechts bij 32% van de ondervraagden de informatie over de toegediende vaccins volledig en correct beschikbaar was.

Dit onderstreept de nood aan betere registratie van de vaccinatiegegevens voor deze leeftijdsgroep en de belangrijke taak die de huisarts hierin heeft. Door een Globaal Medisch dossier (GMD) te openen bij de huisarts, gaat de jongvolwassene samen met zijn huisarts het engagement aan om dit op een correcte manier te doen.

domus medica dringt er bij de Vlaamse overheid op aan om de aanbevelingen die door de onderzoekers van de vaccinatiegraadstudie geformuleerd werden, zo snel mogelijk te realiseren.

Vaccinnet kan als een ondersteuning voor de huisarts worden beschouwd. Maar enkel wanneer de automatische uitwisseling van vaccinatiegegevens van het Elektronisch Medisch dossier van de huisarts naar Vaccinnet en omgekeerd een feit wordt, zal het de verwachtingen die het heeft gecreëerd echt kunnen waarmaken.

domus medica sluit zich aan bij dit Europese initiatief en rondt de vaccinatieweek af met een studiedag vaccinaties op zaterdag 21 april te Antwerpen.
16 apr 2007 15u21
zie ook rubriek