AZ Nikolaas heeft allereerste O-ARM® CT-scanner in de Benelux

Het AZ Nikolaas is als allereerste ziekenhuis in de Benelux uitgerust met een revolutionaire O-ARM® scanner voor neurochirurgie. Met dit toestel kunnen tijdens een hersenoperatie in real time (30 seconden) beelden worden gemaakt, die de ingreep – zonder enige hinder voor de chirurg of de patiënt - beduidend preciezer, veiliger, doeltreffender en patiëntvriendelijker maken.
Zo kan de chirurg al tijdens de ingreep nagaan of bijv. de hele tumor is weggenomen, of al het bloed is verwijderd en ook uiterst precies nagaan of hij nog altijd op de juiste plaats in de hersenen bezig is.

Het navigatiesysteem, waarmee hij tot hiertoe zijn weg moest vinden in de hersenen, is gebaseerd op beelden die zijn gemaakt voor de ingreep. Vanaf heden kan hij bij de minste twijfel onmiddellijk en tijdens de ingreep een nieuwe ct-scan maken, waardoor ook de navigatie terug uiterst precies kan verlopen.

“Deze manier van werken, waarbij tijdens de ingreep zelf hoge definitie 3D beelden kunnen worden gemaakt, is nu nog spectaculair, maar zal binnen enkele jaren tot de ‘gouden standaard’ behoren”, vertelt neurochirurg Erik Van de Kelft.

Voor de nodige controle na een operatie moest de chirurg totnogtoe tot ’s avonds of soms zelfs ‘s anderendaags wachten, wanneer de patiënt weer voldoende fit was voor een nieuw ct-scan onderzoek. Met soms een nieuwe ingreep als gevolg. Nu kan hij zijn patiënt met een gerust gemoed uit de operatiekamer laten vertrekken.

“Deze tijdswinst kan van levensbelang zijn!” verzekert dr. E. Van de Kelft.

Ook tijdens moeilijke of delicate operaties aan de wervelkolom kan deze intra-operatieve CT-scan zeer nuttig zijn. Zo kan de chirurg met uiterste precisie en al tijdens de ingreep zelf nagaan of de ingreep technisch perfect werd uitgevoerd. Hierdoor geneest de patiënt sneller en is de prognose uiteraard gunstiger.

O-ARM® Multidimensional Imaging System is een innoverend product van Medtronic Navigation.
15 apr 2008 16u05
zie ook rubriek