Borstkanker door deo?

Wat op internet verschijnt, maakt kans om uit te groeien tot een hardnekkige mythe. Zoals het verhaal dat deodorants borstkanker veroorzaken: ondanks geruststellend wetenschappelijk onderzoek, lijkt de geruchtenstroom niet te stoppen.
De argumentatie van Darbre, de onderzoeker die de mythe in stand houdt, komen hierop neer: "Deodorants breng je aan onder de arm, dus dicht bij de borst. Veel deo's bevatten parabenen (conserveermiddelen) of aluminiumzouten (antizweetmiddelen). Beide hebben een licht oestrogeeneffect. Oestrogenen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van borstkanker. Deodorants blijven lang zitten omdat ze lang effect moeten hebben. Dat geeft de parabenen en aluminiumzouten de gelegenheid om via de okselhuid in de borst door te dringen. Het bovenste, buitenste kwart van de borst ligt het dichtst bij de oksel en net dit deel wordt het vaakst getroffen door borstkanker. Besluit: parabenen en aluminiumzouten dragen bij tot borstkanker."

Ogenschijnlijk houdt deze redenering steek, maar de bewijsvoering rammelt. Parabenen vormen een centraal element in de deodorant-theorie maar volgens de huidige kennis zijn ze nauwelijks giftig en veroorzaken ze weinig tot geen irritatie, overgevoeligheid of andere gezondheidsproblemen. Een werkgroep van de Europese Commissie vlooide alle wetenschappelijke onderzoeken na en kwam tot het besluit dat de parabenen in "okselcosmetica" geen gevaar voor borstkanker inhouden.

De bewering dat borstkanker het meest voorkomt in het bovenste buitenste kwart van de borst omdat het zich het dichtst bij de oksel bevindt, is ondertussen ook onderuit gehaald. In dat deel zit nu eenmaal het meeste borstweefsel. In dat deel werd anderhalve eeuw geleden ook al het vaakst borstkanker aangetroffen.
02 jul 2008 08u58
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek