Doorbraak: bubbels vallen kankergezwel aan

Philips Research heeft ’slimme microbubbels’ ontwikkeld die een medicijn kunnen vervoeren in de bloedbaan. Een doorbraak van betekenis in de strijd tegen kwaadaardige tumoren, want nu kunnen die heel gericht worden bestreden.
Philips ontwikkelde eerder al microbelletjes - niet groter dan een rode bloedcel - die in de bloedbaan geïnjecteerd worden en die met echografie op de voet kunnen worden gevolgd. Dat werd mogelijk door ze van een speciale vloeistof te voorzien. Zo konden tumoren makkelijk worden ontdekt omdat er zich daarrond doorgaans een wirwar van kleine bloedvaatjes bevindt.

Voortaan kunnen die ’slimme belletjes’ geladen worden met een toxische stof die de gezwellen aanvalt en vernietigt. Zodra het medicijn de kankerplek bereikt heeft, worden ze bij wijze van spreken tot ontploffing gebracht door speciale geluidsgolven van het echo-apparaat. Het omhulsel barst open en het geneesmiddel komt vrij en kan zijn werk doen.

Experimentele fase
“Het mooie aan dit verhaal”, zegt kankerspecialist dr. Jaak Janssens, “is dat dit procédé niet alleen geschikt is om tumoren aan te vallen. De belletjes kunnen ook genen vervoeren. De mogelijkheden liggen voor de hand: gentherapie bijvoorbeeld bij kinderen met mucoviscidose (taaislijmziekte, red.).”

“De uitvinding is voor het eerst beproefd bij kanker in de hersenen, maar bevindt zich nog altijd in de experimentele fase."
01 okt 2008 09u14
zie ook rubriek