CT-scan maken tijdens hersen- of rugoperatie is een grote vooruitgang voor neurochirurgie

In Sint-Niklaas, waar het AZ Nikolaas als allereerste ziekenhuis in de Benelux werd uitgerust met een revolutionaire O-ARM® scanner voor neurochirurgie, wordt op 14 en 15 november ook het allereerste Europees Symposium over de voordelen van deze scanner georganiseerd. Meer dan 70 experten uit heel Europa nemen deel aan deze tweedaagse topbijeenkomst. Met de O-ARM® scanner van Medtronic Navigation kunnen tijdens een neurochirurgische ingreep in real time (30 seconden) beelden worden gemaakt, die de ingreep – zonder enige hinder voor de chirurg of de patiënt - beduidend preciezer, veiliger, doeltreffender en dus patiëntvriendelijker maken.
Zo kan de chirurg al tijdens een complexe rugoperatie nagaan of zijn werk technisch perfect is uitgevoerd. Nog voor de wonde wordt gesloten kan een ct-scan beeld worden gemaakt om te verifiëren of alle implantaten correct werden ingebracht.

Het navigatiesysteem, dat automatisch aan deze scanner wordt gekoppeld, zorgt er eveneens voor dat de chirurg aan de hand van “real time” beelden, met een ongelooflijke precisie zijn weg vindt. Dit is uitermate belangrijk bij prothesechirurgie of wanneer moet gewerkt worden in de onmiddellijke nabijheid van zenuwweefsel.

In de nabije toekomst kan deze scanner ook worden ingezet bij delicate hersenoperaties. Zo zal in Sint-Niklaas en dit samen met een team uit Parijs, deze O-arm worden gebruikt bij het plaatsen van een electrode, diep in de hersenen. Deze ingreep wordt uitgevoerd bij sommige patiënten met bewegingsstoornissen, zoals bvb. de ziekte van parkinson. Ook zal het toestel worden ingezet tijdens hersenoperaties voor het behandelen van epilepsie.

“Deze manier van werken, waarbij tijdens de ingreep zelf hoge definitie 3D beelden kunnen worden gemaakt, is nu nog spectaculair, maar zal binnen enkele jaren tot de ‘gouden standaard’ behoren”, vertelt neurochirurg Erik Van de Kelft, de gastheer van dit symposium.

Voor de nodige controle na een operatie moest de chirurg totnogtoe tot ’s avonds of soms zelfs ‘s anderendaags wachten, wanneer de patiënt weer voldoende fit was voor een nieuw ct-scan onderzoek. Met soms een nieuwe ingreep als gevolg. Nu kan hij zijn patiënt met een gerust gemoed uit de operatiekamer laten vertrekken.

“Deze tijdswinst, maar vooral de zekerheid over de uitgevoerde procedure en dit nog tijdens de ingreep zelf is een bijzondere meerwaarde voor chirurg en patiënt!” verzekert dr. E. Van de Kelft.
14 nov 2008 10u17
zie ook rubriek