Dentomut voorziet controle derdebetaler en integrale terugbetaling tandzorg tot 18 jaar

Het nieuwe nationale akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen bepaalt dat tandheelkundigen die te veel verstrekkingen attesteren via de derdebetalersregeling, hiervan kunnen uitgesloten worden. Voorts voorziet het akkoord in het optrekken van de leeftijdsgrens voor de integrale (100%) terugbetaling van tandartsvertrekkingen tot 18 jaar.
Het nieuwe akkoord is geldig voor twee jaar (2009-2010) en voorziet in een niet te versmade pakket aan nieuwe maatregelen ter uitbreiding van de nomenclatuur van terugbetaalde verstrekkingen. Voor het jaar 2009 wordt er niet minder dan 10,6 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe maatregelen. Voor 2010 moet het budget nog worden bepaald, maar de tandartsen hopen dat de regering door het goedkeuren van het akkoord zich ook engageert om haar verbintenissen na te komen. Dit is de rode draad door dit akkoord.

Op elke hoek van het akkoord staan uitvoeringstermijnen die moeten worden gerespecteerd, bvb voor de inwerkingtreding op 1 mei van de nieuwe nomenclatuurmaatregelen voor het jaar 2009. De tandartsen willen absoluut opnieuw een duidelijk engagement van de Minister (en de regering) om het onderhandelde akkoord ook uit te voeren. Het is het akkoord van het herstel van vertrouwen of in negatief geval het einde van het vertrouwen van de tandartsen in het akkoordensysteem.

Het kroonjuweel van dit akkoord is wel de beteugeling van de misbruiken in de toepassing van de derdebetalersregeling. Sommige tandartsen passen de uitzonderingssituatie van de financiële noodsituatie (die in principe slechts sporadisch zou mogen worden toegepast) bijna voor 100% toe op hun verstrekkingen. Hun profiel van terugbetaalde verstrekkingen is ook heel hoog. Om het negatieve imago dat deze tandartsen creëren, ten overstaan van het tandartsenkorps dat eerlijk en fair werkt, te corrigeren, worden er strenge maatregelen voorzien om overconsumptie en misbruik van de regeling derdebetaler te bestraffen.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben deze maatregelen helpen doordrukken. In onze studie naar het gebruik van de derdebetaler constateerden we immers dat de combinatie van toepassing van de 3BR en het niet innen van het persoonlijk aandeel de consumptie van zorg doet toenemen. Gratis tandzorg is niet noodzakelijk betere of meer tandzorg. Dit misverstand moet worden uitgeklaard.

lees verder...
08 jan 2009 09u59
zie ook rubriek