Internetcollege Forensisch entomologisch onderzoek 'Estimated time of death?'

Op 29 september tussen 14.00-15.30 uur geeft Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University op het Stedelijk Gymnasium Arnhem een college getiteld 'Estimated time of death?'. De les, ter promotie van het vak Natuur, Leven en Technologie, staat in het teken van forensisch onderzoek en is rechtstreeks op internet te volgen.
 
Wageningen UR is een belangrijke partner in het Landelijk Ontwikkelpunt NLT (Natuur Leven Technologie) en heeft de les mogelijk gemaakt. Dit college is georganiseerd door het Pantarijn en LO NLT.

Leerlingen uit het hele land kunnen tijdens de les vragen stellen per email, die in de les worden behandeld.

Het internetcollege is een introducerende les waarin leerlingen kennismaken met forensisch entomologisch onderzoek. De les is geschikt voor havo- en vwo-leerlingen en is te volgen zonder voorkennis van forensisch onderzoek.

Marcel Dicke vertelt over forensische methoden, zoals bewijs van verplaatsing van lichamen en kadavers, de invloed van temperatuur, weersomstandigheden, jaargetijden en verwondingen op ontbindingsstadia en de aanwezige insecten. Hij laat beelden zien van een practicum dat leerlingen van Stedelijk Gymnasium Arnhem op 16 september in de natuur hebben gedaan op een dode ree. De leerlingen openden het kadaver, vingen insecten en namen bodemmonsters.

21 sep 2009 15u39
zie ook rubriek